Comoară de pe vremea romanilor, descoperită în Oltenia: Cel mai mare tezaur monetar din ultimii 60 de ani

Cel mai mare tezaur monetar descoperit în ultimii 60 de ani datează din vremea romanilor și include peste 1000 de monede.

Descoperirea aparține unui cetățean român din Dolj autorizat pentru posesia de metale. Acesta a găsit în localitatea Padea, comuna Drănic, nu mai puțin de 1168 de monede de argint, care vor ajunge la Muzeul Olteniei și vor constitui al doilea tezaur monetar ca mărime din colecția acestuia.

Cel mai mare tezaur aflat la muzeul din Dolj a fost descoperit în anul 1962 la Bârca și are peste 1900 de piese.

În cazul de față, se pare că, la prima vedere, se pare că tezaurul de la Padea ar cuprinde monede din a doua jumătate a secolului al III-lea.

„Este un tezaur important din punct de vedere cantitativ. Majoritatea pieselor sunt denari imperiali romani și antoninieni și par îngropate în perioada lui Filip Arabul, în jurul anilor 245, dar nu vom ști cu certitudine acest lucru până nu vom avea piesele curățate. Este o perioadă în care, în urma unor atacuri, provincia Dacia este devastată și multe tezaure sunt îngropate. Piesele sunt comune din acest punct de vedere, piese care se întâlnesc în circulația monetară a Daciei”, a declarat Radu Dumitrescu, muzeograf la Muzeul Olteniei.

Cel mai probabil, până când monedele descoperite la Padea vor intra în patrimoniul Muzeului Olteniei va trece aproximativ un an și jumătate.

Tezaurul a fost predat instituției de cel care l-a descoperit pentru curățare. Abia după finalizarea prelevării probelor de sol din teren, pentru a se confirma originea exactă a descoperirii, tezaurul va fi inclus în colecția muzeului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...