Companiile străine părăsesc piața din Rusia una după alta. Ikea li se alătură, ce alte firme mari mai pleacă

Un număr tot mai mare de companii străine, inclusiv companii cu obiect de activitate petrol și gaze, părăsesc piața rusă din cauza riscurilor mari asociate cu sancțiunile economice dintre Rusia și Occident.

În plus, le va fi prea greu să-și retragă veniturile din Rusia în străinătate, crede economistul Marcel Salikhov, citat de cotidianul rusesc Pravda (pravda.ru).

În prezent, este la latitudinea administrațiilor companiilor să decidă dacă vor să părăsească piața rusă sau nu. Sancțiunile impuse Rusiei în urma războiului din Ucraina nu limitează participarea acestora la economia rusă.

Răspunsul la sancțiunile occidentale poate afecta într-un fel sau altul poziția companiilor străine în țară, în special în ceea ce privește sectoarele strategice ale economiei. În plus, Putin a interzis companiilor străine să își retragă fondurile în străinătate, către companiile-mamă.

Reacția antreprenorilor ruși

Între timp, proprietarii de restaurante ruși încearcă deja să găsească înlocuitori pentru produsele importate, pe fondul perturbării lanțurilor de aprovizionare. Mulți scot din meniurile lor mâncăruri cu ingrediente străine, deoarece este imposibil ca unele dintre ele să fie înlocuite cu ceva similar autohton.

Pe 2 martie, Apple a suspendat vânzările produselor sale în Rusia, din cauza crizei din Ucraina. Activitatea sistemului Apple Pay și a altor servicii ale corporației vor fi limitate în Rusia, din cauza sancțiunilor împotriva băncilor ruse.

Compania elvețiană Mediterranean Shipping Company (MSC) a suspendat transportul containerelor în Rusia, transmite Interfax. S-au făcut excepții pentru transportul de echipamente medicale, bunuri umanitare și alimente.

Maersk, o companie daneză, a decis, de asemenea, să suspende traficul de containere către Rusia, ca un gest de răzbunare împotriva operațiunii militare din Ucraina. Decizia a intrat în vigoare la 1 martie.

DHL și-a suspendat activitățile în Rusia, Belarus și Ucraina.

Universal, Disney, Warner Bros., Paramount, Sony și alte studiouri au suspendat distribuția filmelor lor în cinematografele rusești.

Producătorul auto american Ford a decis să părăsească piața rusă. Mulți alți producători de mașini au suspendat livrările vehiculelor lor și pe piața rusă.

Audi, GM, Citroen, Mercedes, Škoda, Jaguar Land Rover, Porsche, Peugeot, Citroën, BMW și alți producători auto și-au suspendat livrările în Rusia.

Pe 1 martie, producătorul de avioane Boeing din SUA a suspendat furnizarea de piese de schimb către Rusia. De asemenea, Boeing a încetat să ofere servicii de întreținere și asistență tehnică companiilor aeriene ruse. În plus, Boeing și-a închis centrul de instruire la Moscova și un birou la Kiev.

Airbus Corporation din UE a anunțat decizii similare.

Nike, una dintre cele mai mari companii producătoare de îmbrăcăminte și încălțăminte sport, a anunțat suspendarea magazinului său online din Rusia. Magazinele offline ale Nike continuă să funcționeze ca de obicei.

Ikea este ultima companie care și-a anunțat suspendarea activității pe piața rusă, conform Nexta TV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole