Complicitatea ministrului Transporturilor la o numire aparent incompatibilă a secretarului de stat Sandor Gabor

Pe data de 5 februarie 2021, premierul Florin Vasile Cîțu îl numea pe udemeristul Sándor Gábor pe funcția de secretar de stat la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii. Puterea.ro a semnalat că este vorba de o incompatibilitate a acestuia în funcție și așteptăm reacția Agenției Naționale de Integritate (ANI).

Între timp, au mai apărut reacții față de această numire. Timpul de Vâlcea scrie că Sandor Gabor este fondatorul unei fundații cu domeniul de activitate vizat de Ministerul transporturilor, denumită „Institutul de Formare Profesională în transporturi Rutiere”. Fundație care este asociat unic într-un SRL cu același nume și care are venituri de circa 100.000 de euro lunar.

Secretarul de stat a anunțat că și-a dat demisia din afacere și urmează să trăiască din salariul de la stat de 2.000 de euro. Întrebarea pe care și-o pune Timpul de Vâlcea este: cum a putut ministrul Drulă să dea atribuții unui terț care are un bussines fix în acest domeniu și care sigur îi este cunoscut?

Gabor Sandor urmează să aibe calitatea de ordonator principal de credite, pentru activitățile mai sus enunțate, va monitoriza ducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse de Curtea de Conturi, respectiv Corpul de Control al Prim-Ministrului la Direcția Transport Rutier și celelalte amintite, va semna autorizațiile privind centrele de pregătire profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, va coordona activitatea Delegației Permanente Interministeriale de Siguranță Rutieră din cadrul Consiliului Interministerial pentru Siguranță Rutieră – CISR – atribuții date și semnate de ministrul Cătălin Drulă.

Deși Sandor primește aceste atribuții importante, chiar dacă nu mai deține funcția de președinte la Fundația „Institutul de Formare Profesională în Transporturi Rutiere”, Miercurea Ciuc, funcția de administrator la SC IFPTR SRL, Miercurea Ciuc – primește de aici drepturi de proprietate intelectuală, sau cea de administrator la SC Transilvania IzM SRL, Miercurea Ciuc, acest individ coordonează în continuare tot acest domeniu de formare profesională.

„Sandor Gabor a reușit să se suspende din funcția de președinte al Fundației „Institutului de Formare Profesională în Transporturi Rutiere” abia pe 25 februarie 2021, conform deciziei instanței de judecată. Până la începutul lunii trecute, actualul secretar de stat nu a avut nicio altă activitate în alt domeniu. Se pune întrebarea : de ce ar renunța cineva la o astfel de afacere prosperă, cu 46 de centre de formare profesională în toată țara ? Să ne înțelegem, Sandor doar pe hârtie a renunțat! O altă întrebare ar fi pentru Autoritatea Națională pentru Integritate (ANI), în acest caz, pentru că se vede foarte clar cum cineva poate să ocupe o funcție publică, deși e clar că se va întoarce la aceleași afaceri, după ce va pleca de la minister.” scrie Timpul de Vâlcea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...