Comunicat de presă al talibanilor. Ce nu mai acceptă

Guvernul de la Kabul a profitat de marcarea celor 42 de ani de la invazia sovietică din Afganistan pentru a avertiza că nu va accepta vreun invadator pe teritoriul său şi nici ca alte ţări să se amestece în afacerile sale interne.

Într-un comunicat de presă, talibanii au insistat că după revenirea lor la putere, în august, Afganistanul este o naţiune liberă. “În urmă cu 42 de ani, sovieticii au invadat Afganistanul. Luptătorii afgani i-au făcut să dea înapoi după 10 ani de jihad şi luptă dură. Emiratul Islamic al Afganistanului (aşa cum se prezintă guvernul interimar taliban), în numele poporului afgan, condamnă invazia sovietică şi mulţumeşte jihadului mujahedinilor afgani pentru libertatea sa”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al guvernului taliban, Bilal Karimi.

Talibanii, notează agerpres.ro, au condamnat invazia sovietică şi au atras atenţia că se vor opune ca alte ţări să se amestece în politicile sale şi în problemele interne ale ţării. Ei au pledat în favoarea stabilirii de relaţii cu restul lumii, cu toate că cel puţin până acum nu au obţinut mult dorita recunoaştere din partea comunităţii internaţionale după înlăturarea guvernului anterior.

O dată marcată în calendarul afgan

Ziua invaziei sovietice era, până la venirea la putere a talibanilor, la 15 august, o dată marcată în calendarul afgan. Până atunci, manifestările aveau loc la palatul prezidenţial şi în alte locuri importante din ţară, iar la eveniment participau lideri mujahedini şi diverşi funcţionari guvernamentali de rang înalt.

Totuşi, de această dată, talibanii au trecut în plan secund festivităţile din acest an, fără a le oferi importanţă dincolo de un simplu comunicat de presă şi de un eveniment fără pretenţii organizat în provincia Logar, din estul ţării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Arafat şi şefii IGSU, cercetaţi penal de procurorii militari pentru vătămare...

Exploziile de la staţia GPL din Crevedia au scos în evidenţă modul defectuos de intervenţie al departamentului condus de Raed Arafat. Evenimentul de la...