Concedieri colective la o fabrică din România. Aproximativ 140 de angajați vor deveni șomeri
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/fabrica-de-cablaje1.jpeg)
Se fac concedieri colective la o fabrică din România afectată de criza din domeniu de la nivel mondial. Aproximativ 140 de angajați ai fabricii de cablaje din municipiul Târgu Jiu vor fi concediați în lunile mai și iunie, din cauza lipsei comenzilor. Anunțul a fost făcut, miercuri, de directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Gorj, Romeo Chiriac.
Concedieri colective la o fabrică din România deschisă în 2017. Directorul AJOFM Gorj suține că a primit o notificare de la fabrica de cablaje, notificare transmisă și către Sindicatul Automotive Caransebeș, către reprezentanții salariaților și spre știință Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, prin care „ne fac cunoscut că urmează să facă concedieri colective“.
Potrivit lui Romeo Chiriac, la data de 31 martie 2025 fabrica avea 486 de angajați, din care 394 erau direct productivi, 74 indirect productivi și 18 – personal administrativ. „Ca și cauze ar fi criza mondială a resurselor – semiconductori, plastic, oțel și automat numărul scăzut de comenzi, volumul de producție s-a situat sub rezultatele planificate de societate în 2024. Rezultă automat o situație financiară dificilă, conform notificării de la Târgu Jiu ar urma să fie concediate 139 de persoane în perioada mai – iunie, din care 104 direct productive, 30 indirect productive și cinci persoane administrative“, a afirmat directorul AJOFM Gorj, Romeo Chiriac, potrivit Agerpres.
Concedieri colective la o fabrică din România. Angajații vor primi salarii compensatorii
Fabrica de cablaje din municipiul Târgu Jiu este deținută de compania japoneză Sumitomo Electric Bordnetze, care în România mai are fabrici la Caransebeș și Drobeta Turnu Severin. Anul trecut, compania niponă a închis unități de producție din Bulgaria.
Revenind la concedierile de la fabrica din Târgu Jiu, șeful AJOFM Gorj a precizat că, în afară de drepturile salariale, angajații concediați vor primi și salarii compensatorii, în funcție de vechimea în muncă. „În termenul de zece zile calendaristice de la momentul în care au depus această notificare, sindicatul și reprezentanții salariaților pot veni cu propuneri. Pe lângă drepturile salariale, ei mai beneficiază și de o compensație, în funcție de vechimea totală în muncă“, a spus Romeo Chiriac.
Potrivit acestuia, pentru o vechime mai mică de cinci ani compensația este o sumă egală cu de trei ori salariul de bază, pentru vechime mai mare de cinci și mai mică de zece ani – patru salarii de bază, pentru vechime mai mare sau egală cu zece ani și mai mică de 15 ani – șapte salarii de bază, pentru vechime mai mare de 15 ani și mai mică de 20 de ani – opt salarii de bază, iar pentru vechime mai mare de 20 de ani – zece salarii de bază.
Rata șomajul în Gorj, la finele lunii aprilie, a fost de 3,89%
Spațiul unde se află fabrica este deținut de omul de afaceri mehedințean Constantin Isvoranu, unul dintre cei mai bogați din Oltenia. Potrivit unor surse locale, există un interes din partea unui alt investitor ca în hala din Târgu Jiu să se desfășoare o producție în domeniul automotive.
La sfârșitul lunii aprilie, rata șomajului în județul Gorj a fost de 3,89%, cu un număr de 4.609 șomeri, dintre care 1.349 indemnizați, în scădere față de martie, când rata șomajului a fost de 4,02%.