Concedieri în masă în România. Peste 400 de angajați rămân fără loc de muncă

Publicat: 23 mai 2024, 16:51, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Concedieri în masă în România. Peste 400 de angajați rămân fără loc de muncă
Concedieri în masă în România. Peste 400 de angajați rămân fără loc de muncă

Se fac concedieri în masă în cadrul mai multor companii din vestul României. Astfel, în jur de 450 de angajați riscă să își piardă locul de muncă, iar unii dintre ei își vor depune cererile pentru șomaj. Un angajator i-a trimis deja acasă pe cei care lucrau pentru el.

Concedieri masive în Arad

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad, Marinel Henteş, a declarat joi, că aproximativ 450 de angajați riscă să rămână fără locuri de muncă. Până acum, șapte companii din industria automotive au anunțat că vor să reducă personalul, pe motiv că a scăzut cererea pentru mașini electrice în Europa.

Conform oficialului, până acum, o singură companie a anunțat că a renunțat la 97 de angajați, iar unii dintre ei și-au depus deja cererile pentru șomaj, Directorul AJOFM transmite, însă, că unii dintre cei care sunt dați afară din companii vor putea fi preluați de altele ce își desfășoară activitatea în același domeniu.

”Au fost anunţate mai mult de 450 de disponibilizări în sectorul industriei automotive, în contextul în care s-au redus foarte mult comenzile pentru maşinile electrice. Aceste informaţii le am din discuţiile pe care le-am avut cu angajatorii, care ne notifică, potrivit legii, în perioada de preconcediere, adică în perioada aceea în care ei îşi pregătesc un număr de concedieri colective”, a spus Henteş.

Potrivit AJOFM, în prezent, rata şomajului în județul Arad este de doar 1,4%. Conform statisticilor, este una dintre cele mai mici din ţară, pentru că situația este mult mai gravă în alte zone ale României.

Conform platformei AJOFM, în județul Arad sunt disponibile, în acest moment, 789 de locuri de muncă la 199 de angajatori. Dintre acestea, cele mai multe posturi vacante sunt în domenii precum transporturi, construcţii, automotive şi comerţ.

La nivel național, rata șomajului fost de 3,14%, la sfârşitul lunii martie 2024, în timp ce, în luna februarie, ajunsese la 3,06%, informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).