Concluzia cercetătorilor norvegieni: Covid era în Europa cu mult înainte de confirmarea primelor cazuri

Cercetătorii din Norvegia susțin că coronavirusul era prezent în Europa și în toată lumea, înainte de a confirmarea primului caz oficial.

Oamenii de știință de la Spitalul Universitar Akershus, aproape de Oslo au identificat un rezultat pozitiv de coronavirus într-o probă de sânge prelevată de la o femeie însărcinată pe 12 decembrie 2019. Ei spun că femeia s-a infectat la sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lui decembrie.

Anne Eskild, profesor și medic șef la Akershus, a declarat pentru Euronews: ”Descoperirile noastre schimbă istoria epidemiei de corona atât în Norvegia, cât și în lume”. „De fapt, am găsit patru din 1.500 de teste pe femei însărcinate, care au fost pozitive înainte ca primul caz din Franța să fie diagnosticat”, a mai spus dr Eskild pentru Euronews.

Potrivit Eurosurveillance, jurnalul european de supraveghere, epidemiologie, prevenire și control al bolilor infecțioase, primele trei cazuri europene au fost confirmate în Franța pe 24 ianuarie 2020, după ce au prezentat simptome înainte cu doar câteva zile.

În mai 2020, a fost raportat un alt pacient francez, tratat pentru pneumonie, spitalizat pe 27 decembrie 2019, el a fost testat pozitiv pentru COVID-19 după ce a fost testat cu un tampon la acea vreme.

Cum s-a efectuat cercetarea

Prof. dr. Eskild este de părere că virusul a existat cu mult înainte de cazurile franceze. Și când face această afirmație, dr Eskild ia în calcul faptul că spitalul unde profesează primește pacienți din toată lumea. ”Cred că unele dintre pacientele care au fost pozitive erau născute în alte țări sau aveau rude sau vizitatori din multe locuri din toată lumea”.  Concluzia dr. Eskild: ”Este posibil ca virusul să fi fost  peste tot în lume înainte ca specialiștii chinezi să anunțe epidemia”.

În Norvegia, se prelevează probe de sânge de la toate femeile însărcinate pentru a verifica dacă există infecții cu transmitere sexuală.

Probele sunt stocate anonim, în scopul monitorizării potențialelor boli infecțioase și astfel au fost disponibile cercetătorilor, care au studiat originile răspândirii COVID-19 în Norvegia.

„Probabil există puține alte țări care au acces la probe de sânge stocate la nivel de populație și, prin urmare, există puține sau deloc alte studii retrospective”, explică dr. Eskild.

Descoperirile cercetătorilor norvegieni au fost publicate în jurnalul de epidemiologie și infecție Cambridge University Press.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Un membru CA la societățile Primăriei Galați câștigă anual până la...

Dezbaterile coaliției guvernamentale pe tema reducerii cheltuielilor din sectorul bugetar readuc în actualitate faptul că aceleași partide, PSD și PNL, au dat undă verde...