Concursuri de promovare fraudate la STS. Mai mulți ofițeri, condamnați

Publicat: 04 aug. 2023, 16:05, de Andreea Caraua, în SOCIAL , ? cititori
Concursuri de promovare fraudate la STS. Mai mulți ofițeri, condamnați

Doi ofițeri și un subofițer ai Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), dar și un polițist de frontieră din Giurgiu, au fost condamnați, vineri, cu suspendare pentru fraudarea unor concursuri de promovare pentru funcții în STS.

Făptașii au fost condamnați de către Curtea de Apel București. Instanța a decis ca ofițerul în cadrul DMRU-Biroul Recrutări, căpitan Adelina Sofia Ștefan, să fie condamnată la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

De asemenea, ea are de efectuat şi 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii la Adăpostul de câini comunitari al Poliţiei Locale Sector 1 sau Administraţia Domeniului Public Sector 1 Bucureşti.

În același timp, căpitanul Ana Maria Daniela Berhardt a primit drept sentință o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare pentru aceeași infracțiune, fiind condamnată să execute 90 de zile de muncă în folosul comunității la Episcopia Giurgiu sau la SC Întreținerea Peisagistică a Spațiilor Verzi SA. Soțul ei, Liviu Berhardt, care este agent de poliție în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, a primit o condamnare de 3 ani cu suspendare și i s-a impus să efectueze 90 de zile de muncă în folosul comunității.

În același dosar, plutonierul major Gabriela Racu, la momentul faptei subofițer în cadrul Direcției Județene de Telecomunicații Speciale Iași, a fost condamnată la o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare și a fost obligată să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunității la Consiliul Local Iași – Direcția de Administrare a Patrimoniului Public și Privat sau la Consiliul Local Iași – SC SALUBRIS SA.

În contrast, generalul de brigadă Daniel Cosmin Grigore, care ocupa funcția de șef al Direcției Management Resurse Umane (DMRU) din cadrul STS la momentul faptelor, și locotenent colonel (în rezervă) Ana Nițu, care era șefa Sectorului Testare Evaluare și Asistență Psihologică din cadrul STS, au fost achitați de acuzațiile de abuz în serviciu.

Această hotărâre nu este definitivă și poate fi contestată prin apel.

Conform Direcției Naționale Anticorupție (DNA), infracțiunile au avut loc între iunie 2019 și martie 2020, în cadrul organizării a trei concursuri de promovare a unor angajați ai STS din corpul subofițerilor în corpul ofițerilor.

În primul concurs, Daniela Berhardt nu a primit aviz favorabil după testarea psihologică. În al doilea concurs, desfășurat pe 23 octombrie 2019, deși rezultatele la testele psihologice au fost identice cu cele din proba anterioară (deoarece în acest caz s-au utilizat aceleași baterii de teste psihologice), Daniela Berhardt a fost declarată „apt psihologic pentru încadrarea ca ofițer în STS”. DNA susține că acest lucru a fost posibil datorită presiunilor exercitate de Ana Nițu asupra psihologului examinator, la cererea generalului de brigadă Daniel Cosmin Grigore

Prin demersurile celor două persoane ar fi fost încălcată independenţa profesională a psihologului examinator reglementată în cuprinsul dispoziţiilor Legii 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog şi ale Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare referitoare la cariera cadrelor militare. Consecinţa directă a încălcării dispoziţiilor legale sus menţionate o reprezintă vătămarea intereselor legale ale STS de a angaja doar persoane care îndeplinesc criteriile legale şi implicit cu competenţele şi abilităţile necesare pentru realizarea sarcinilor de serviciu, corelativ cu obţinerea unui avantaj necuvenit inculpatei Berhardt Ana-Maria-Daniela de a fi numită într-o funcţie de ofiţer pentru care nu îndeplinea condiţiile legale. Chiar şi în aceste condiţii, inculpata Berhardt Ana Maria Daniela nu ar fi promovat testarea la cunoştinţele profesionale, motiv pentru care a fost declarată respinsă”, spun procurorii, conform agerpres.ro.

Conform informațiilor furnizate de către Direcția Națională Anticorupție (DNA), în timpul desfășurării celui de-al treilea concurs, care a avut loc pe 19 februarie 2020, Adelina Sofia Ștefan ar fi luat decizia ca Daniela Berhardt să fie supusă unei testări separate, într-o altă sală, separat de ceilalți candidați.

În această situație, Daniela Berhardt ar fi reușit în cele din urmă să promoveze examenul profesional cu sprijinul Gabrielei Racu, care i-ar fi transmis prin intermediul unui telefon mobil soluțiile pentru mai multe subiecte.

În acest context, s-a implicat și generalul de brigadă în rezervă Nicolae Fugulin, care a acceptat să recunoască vina în fața DNA și a semnat un acord în acest sens. În februarie 2021, Curtea de Apel București l-a condamnat la o pedeapsă de un an și opt luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență.

Conform acuzațiilor DNA, Nicolae Fugulin ar fi primit diverse bunuri de la polițistul Liviu Berhardt (două sticle de whisky, o sticlă de vodcă, o sticlă de prosecco și suma de 360 de lei) în schimbul intervenției pe lângă persoane influente din cadrul STS pentru a se asigura că soția promovează concursul pentru funcția de ofițer.