Conducerea companiilor energetice de stat renunță, temporar, la o parte din salarii. Câți bani s-au adunat pentru Ministerul Energiei

Publicat: 15 iul. 2025, 06:14, de Corina Oprea, în Energie , ? cititori
Conducerea companiilor energetice de stat renunță, temporar, la o parte din salarii. Câți bani s-au adunat pentru Ministerul Energiei

Conducerile companiilor din energie au donat o parte din salarii într-un fond gestionat temporar de Ministerul Energiei. Până acum s-au strâns aproximativ 40.000 de lei, iar destinația finală a banilor urmează să fie decisă printr-un act normativ.

Șefii Nuclearelectrica, Hidroelectrica și Romgaz au donat sume importante pentru Ministerul Energiei

Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a anunțat că o parte dintre șefii companiilor de stat din subordinea ministerului — Nuclearelectrica, Hidroelectrica și Romgaz — au decis să doneze o parte din salarii într-un cont special deschis de Ministerul Energiei. Potrivit acestuia, până în prezent, s-au strâns aproximativ 40.000 de lei.

Ministrul a explicat că a propus această măsură colegilor săi ca un gest de echilibru în contextul deficitului bugetar și al măsurilor de austeritate discutate la nivel guvernamental:

„Eu cred că în zona fiecărui om ar trebui să avem acest echilibru. Oamenii de acasă au niște așteptări de la noi în clipa în care strângem cu toții cureaua, pentru că e o problemă sistemică, cea a deficitului în România.”, a spus Bogdan Ivan.

În acest context, i-a îndemnat pe managerii companiilor aflate în subordinea Ministerului Energiei să își reducă temporar salariile cu 20%, în mod voluntar, până la adoptarea unui pachet legislativ dedicat ajustărilor salariale. Patru dintre acești manageri ar fi acceptat propunerea, promovând-o mai departe către colegii din directorate, consilii de administrație și de supraveghere.

„E normal ca atunci când ai un mesaj public și ceri oamenilor să facă ceva, să faci tu prima dată acest gest”, a mai declarat ministrul.

Banii ajung mai întâi în contul ministerului

Întrebat ce conducători de companii au fost de acord să doneze, Ivan a menționat că este vorba despre managementul de la Nuclearelectrica, Hidroelectrica și Romgaz — atât la nivel de directorat, cât și de consilii.

Până la stabilirea unei reglementări clare, sumele sunt colectate în contul creat de Ministerul Energiei:

„Pentru că prima dată, vin (banii donați, n.r.) în contul creat de către Ministerul Energiei, săptămâna trecută, vineri, după care ei vor putea să fie vărsați mai departe către bugetul general consolidat.”

Ministrul a adăugat că fondurile ar putea fi direcționate către proiecte strategice sau pentru sprijinirea tinerilor cu potențial în domeniul tehnic:

„Avem nevoie de un act normativ, sau prin decizie guvernamentală, să fie un fond care va fi folosit pentru investiții strategice în energie, pentru a stimula niște tineri foarte buni care au posibilități materiale reduse, sunt foarte buni în inginerie, studii tehnice și pot să fie susținuți pe acei bani.”

Până la o decizie finală, fondul rămâne sub administrarea Ministerului Energiei. Ivan a precizat că urmează să poarte o discuție cu Ministerul Finanțelor privind destinația finală a sumelor.

Audit în companiile de stat din energie

Pe lângă inițiativa donațiilor, ministrul a anunțat și declanșarea unui audit la toate companiile de stat din subordinea Ministerului Energiei. Scopul este evaluarea riscurilor și eficienței guvernanței corporative, în contextul în care unele dintre aceste companii sunt în pierdere.

„Am început un audit la toate companiile la care statul român, prin Ministerul Energiei, este acționarul unic, majoritar sau minoritar.”, a precizat Bogdan Ivan.

Ivan a precizat că, în cazul în care statul este acționar majoritar, are posibilitatea de a impune plafonarea indemnizațiilor și de a reduce numărul membrilor din consiliile de administrație.

Ministrul a menționat și câteva cazuri problematice descoperite în primele două săptămâni de mandat, motiv pentru care a trimis Corpul de control în trei situații diferite.

În ceea ce privește nivelul de salarizare, Ivan a subliniat că este important ca statul să ofere remunerații suficiente pentru a atrage și păstra specialiști valoroși în domenii strategice. A dat ca exemplu diferențele uriașe dintre veniturile din companiile de stat și cele cu capital privat:

„Vă dau un exemplu al unei alte companii de energie cu capital mixt: 20% capital de stat, 80% capital privat (…), în care venitul directorului general este și de 12 ori mai mare decât cel dintr-o companie de stat.”