Conf. dr. Virgil Musta: Anticorpii monoclonali antivirali acționează la fel ca anticorpii naturali produși în organism

Conf. dr. Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, spune că ”anticorpii antivirali monoclonali îndeplinesc rolul anticorpilor naturali, produși de sistemul imunitar ca să lupte cu coronavirusul”.

Anticorpi antivirali monoclonali îndeplinesc rolul anticorpilor naturali produși de sistemul imunitar ca să lupte cu coronavirusul. Anticorpii sunt factori neutralizanți ai unor substanțe care pătrund în organism, a spus conf. Musta. Anticorpii monoclonali sunt similari anticorpilor naturali, pe care organismul i-ar  produce după vaccinare, asigurând protecție atunci când virusul pătrunde în organism. Sunt, deci, medicamente foarte naturale și, prin urmare, sigure. Anticorpii monoclonali pot fi utilizați în faza acută a bolii, în primele 5-7 zile, în condiții speciale. Aceste produse sunt administrate unor persoane care au o saturație în oxigen de 93 la sută, adică nu au nevoie de oxigeno-terapie, și unor persoane cu factor de risc sever”, explică conf. dr. Musta.

Persoane care nu pot primi vaccinul

Specialistul în boli infecțioase, conf. d, Musta spune că anticorpii monoclonali virali reprezintă un ajutor în cazul persoanelor care nu pot primi vaccinul contra COVID.

Este important să-i ajutăm pe cei ai căror sistem imunitar e mai slăbit sau care au comorbidități, care nu pot să lupte singuri cu boala. Vorbim despre arme puternice, eficiente împotriva COVID, dar care sunt scumpe și ca urmare resursele trebuie dirijate spre cazurile în care alte soluții, în primul rând vaccinarea, nu ar da rezultate. Sunt persoane care se află sub terapii imunosupresoare, care nu pot primi vaccinul, sau al căror sistem imunitar nu răspunde la vaccinare, nu produce în cantități suficiente anticorpi. Așa că intervenim și injectăm anticorpi monoclonali antivirali, care acționează la fel ca anticorpii naturali, produși în organism”, a explicat conf. Musta, citat de dcnews.

Anticorpii monoclonali preiau rolul vaccinului

Potrivit specialistului, în prezent, se află în etapa finală de aprobare o combinație de anticorpi monoclonali cu rezultate încurajatoare, Spitalul ”Victor Babeș” dinTimișoara fiind inclus în studiul acestei terapii.  

Aceștia preiau, astfel, rolul vaccinului. Când virusul pătrunde în organism, anticorpii se leagă de proteina virală și nu-i permite să se fixeze de receptorii celulari, împiedicând astfel virusul să pătrundă în celule și să se multiplice. În spitalul Victor Babeș am primit, recent, în studiu astfel de anticorpi monoclonali. Experiența noastră arată că au fost foarte eficienți. toate persoanele cărora li s-au administrat anticorpi monoclonali, pentru forme medii de boală COVID, au avut o evoluție bună. Toți au evoluat favorabil, la 3-5 zile de la începerea administrării de anticorpi monoclonali.

Pentru persoanele cu imunitate scăzută, se pot folosi anticorpi monoclonali cu durată lungă de acțiune pentru protecție, se pot administra profilactic, ca un fel de vaccin, sau după contactul cu o persoană pozitivă COVID. Anticorpii cu durată lungă de persistență în organism se află în procedură de avizare la Agenția Europeană a Medicamentului. Studiile arată că odată administrați, asigură o protecție de 7-9 luni față de COVID-19”, a arătat conf. Virgil Musta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...