Consilierea vocațională a elevilor din clasele a-VII-a din Județul Ilfov continuă și anul acesta

Consiliul Județean Ilfov continuă să sprijine și anul acesta, printr-un parteneriat inedit cu Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Ilfov (CJRAE) și Facultatea de Psihologie și Științele Educației proiectul privind orientarea și consilierea vocațională pentru elevii din clasele a VIII-a.

În contextul multiplelor transformări socio-economice pe care societatea noastră le parcurge, a fost identificată necesitatea unui program care să faciliteze dezvoltarea și afirmarea personalității fiecărui tânăr, prin autocunoaștere și autoînțelegere, care să susțină alegerea unei profesii ori ale unei meserii în concordanță cu aspirațiile, dorințele, cunoștințele și aptitudinile pe care le are, luând în considerare și disponibilitatea și solicitările pieței muncii.

Alegerea domeniului de activitate, a profesiei sau a meseriei sunt elemente importante în determinarea calității vieții oamenilor și contribuie la îmbunătățirea și eficientizarea funcționării pieței muncii.

Pentru că programul de consiliere vocațională a fost primit cu entuziasm, atât de către elevi, cât și de către părinți și cadrele didactice, și pentru că implementarea lui s-a dovedit a fi foarte utilă, Consiliul Județean Ilfov continuă să-l susțină și anul acesta.

În cadrul programului aproximativ 4.000 elevi au fost consiliați și orientați vocațional până în prezent.

O idee europeană

Ștefan Rădulescu, 𝘃𝗶𝗰𝗲𝗽𝗿𝗲𝘀̦𝗲𝗱𝗶𝗻𝘁𝗲 𝗖𝗼𝗻𝘀𝗶𝗹𝗶𝘂𝗹 𝗝𝘂𝗱𝗲𝘁̦𝗲𝗮𝗻 𝗜𝗹𝗳𝗼𝘃: ,,Am preluat această idee din alte state europene, care au testat-o cu succes de mai mulți ani. Sperăm să ne ofere și nouă, în următorii ani, rezultate cât mai bune, iar tinerii să poată face alegerile potrivite pentru viitorul lor. Este o abordare adaptată vremurilor, în care dinamica este foarte mare. Apar multe meserii ale viitorului, iar elevii de acum trebuie să aibă susținerea noastră, astfel încât să poată accesa o profesie care i se potrivește fiecăruia dintre ei. De asemenea, Județul Ilfov înregistrează o transformare puternică. În 10 ani, populația s-a mărit cu 154.000 de locuitori, ajungând la un total de 540.000 de persoane. Din acest motiv, și infrastructura educațională trebuie adaptată, iar noi depunem eforturi pentru a sprijini autoritățile locale în vederea construirii sau reabilitării de unități de învățământ.”

Voicu Vincentiu, 𝘃𝗶𝗰𝗲𝗽𝗿𝗲𝘀̦𝗲𝗱𝗶𝗻𝘁𝗲 𝗖𝗼𝗻𝘀𝗶𝗹𝗶𝘂𝗹 𝗝𝘂𝗱𝗲𝘁̦𝗲𝗮𝗻 𝗜𝗹𝗳𝗼𝘃: ,,Orientarea și consilierea vocațională pentru elevii din clasele a VIII-a înseamnă, înainte de toate, un progres uriaș pentru județul Ilfov și pentru atâtea și atâtea familii ai căror copii beneficiază de unul dintre cel mai de succes proiect căruia noi, la CJ Ilfov, îi acordăm importanța cuvenită.
Este bine să punctăm faptul că elevii parcurg o serie de etape care îi vor ajuta pe întregul parcurs școlar și vor aduce binele în viețile lor: etapa de autocunoaștere, etapa de explorare și etapa de decizii. Indiferent de etapă, seria de beneficii din cadrul programului de consiliere vocațională sunt uriașe.”

La dezbatere a luat parte și un părinte al cărui copil a beneficiat de această testare, iar experiența împărtășită a confirmat că prin testarea Toolkit i s-a conturat o percepție mult mai clară asupra capacităților pe care le are. Consilierea vocațională ajută elevii să descopere cine sunt, ce pot face cu abilitățile și talentele lor, cum pot obține ceea ce își doresc, făcând ceea ce le place și îi pasionează și, poate cel mai important, să își construiască propriul drum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Rezultatul anchetei: UMB-ul a săpat un drum la jumătate de metru...

Rezultatele primei etape a anchetei desfășurate în urma tragicului incident de miercuri spre joi, în care patru persoane au murit și alte cinci au...