Consilierul prezidențial care cere reformă administrativă și luptă împotriva evaziunii fiscale

Publicat: 01 iul. 2025, 13:11, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Consilierul prezidențial care cere reformă administrativă și luptă împotriva evaziunii fiscale
sursa foto: Shutterstock

Consilierul prezidenţial Radu Burnete a declarat marți, în prima sa zi oficială la Palatul Cotroceni, că România trece printr-o criză existențială și are nevoie de reforme importante, în special o reformă administrativă și teritorială corelată cu o reformă a partidelor politice. El a subliniat că schimbările sunt necesare pentru a depăși blocajele actuale și a restabili un echilibru între stat și cetățean.

Consilierul prezidențial spune că e nevoie de o serie de reforme

Burnete a afirmat că este esențial să se încheie o dată pentru totdeauna cu evaziunea fiscală și economia subterană, fenomen estimat la 10% din PIB, echivalentul a aproximativ 40 de miliarde de lei anual. Combaterea acestui flagel a fost discutată luni în prima ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), condusă de Președintele Nicușor Dan, unde s-au stabilit direcții clare de acțiune: intensificarea controalelor fiscale, digitalizarea ANAF și aplicarea unor pedepse mai dure pentru evazioniști.

Pe pagina sa de Facebook, Radu Burnete a explicat că modelul social, economic și politic postcomunist s-a epuizat și că România trebuie să se adapteze prin reforme care să includă un nou contract social privind taxarea.

„Oricât de greu ar fi, trebuie să ne încordăm și să redesenăm niște lucruri”, a scris el.

Consilierul a enumerat câteva priorități pentru redresare, printre care creșterea inițiativei private, investiții în educație și cercetare, o economie mai competitivă și reducerea disparităților regionale. De asemenea, a subliniat necesitatea reducerii „deficitelor gemene” (bugetar și de cont curent) care blochează dezvoltarea, precum și reducerea polarizării sociale pentru a crește coeziunea în societate.

Burnete a mai atras atenția că România trebuie să-și asume un rol autentic în Uniunea Europeană, fără „pompă și naționalism ieftin”. El a promis că, pe durata mandatului său, va fi prezent în dezbateri și în spațiul public, respectând totodată limitele impuse de instituția pe care o reprezintă.

De asemenea, consilierul a explicat că nu susține soluții simpliste sau extreme pentru probleme complexe.

„Nu cred în soluții simple pentru probleme complicate. Aproape orice soluție simplistă trâmbițată în tonuri grave se va dovedi greșită”, a spus Burnete, insistând pe necesitatea unei analize riguroase și a unei abordări nuanțate.

Pe pagina sa, el a combătut stereotipurile și generalizările privind mediul public și privat, politicienii, sindicatele sau oamenii de afaceri, evidențiind că în societate sunt diverse situații și că trebuie să știm când să ne raportăm la particular și când la general.