Consiliul Concurenței pregătește un ,,mercurial” simplificat, exclusiv pentru produsele de bază, cu preț plafonat

Publicat: 25 mai 2024, 23:00, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Consiliul Concurenței pregătește un ,,mercurial” simplificat, exclusiv pentru produsele de bază, cu preț plafonat

Consiliul Concurenţei a anunțat, lansarea, în scurt timp, a unei variante simplificate a ,,Monitorului preţurilor”, care va conţine doar produsele de bază ale căror preţuri au fost plafonate prin ordonanță de Guvern.

„Ştiţi că avem un Monitor al preţurilor la alimente foarte mare. Avem toate magazinele din ţară, cu toate produsele alimentare, deci e gigantic, şi, fiind gigantic, e foarte greu de utilizat de consumatori şi atunci am hotărât să facem şi o variantă simplificată, numai pentru produsele de bază identificate de Guvern în lege. Deci, o secţiune a monitorului în care pot fi văzute şi comparate preţurile numai la aceste produse de bază, să aveţi o variantă mai redusă, dar mai simplă şi mai uşor de utilizat a monitorului. Sper să o lansăm curând”, a declarat, sâmbătă, preşedintele autorităţii de concurenţă, Bogdan Chiriţoiu.

Acesta a precizat că C.C. trebuie să mai primească date din piață, deoarece, deocamdată doar jumătate dintre retaileri au furnizat informațiile necesare referitoare la preţuri.

„Momentan nu avem date de la toţi retailerii. Trebuie să se conecteze la sistemul nostru ca să ne livreze datele şi nu toţi au reuşit să facă acest lucru. Mai mult de jumătate ne dau deja datele, deci, în curând, o să îl facem public. Vedem, dacă nu reuşim să pornim cu toţi retailerii, dacă la unii durează prea mult să îşi adapteze sistemul conform legii, atunci o să pornim numai cu cei pe care îi avem. Destul de curând”, a spus Chirițoiu.

Legea nr. 63/2024 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 5/2024 pentru instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, a fost publicată în Monitorul Oficial, în martie 2024.