Consiliul Național al Elevilor critică testarea: „Cu surle și trâmbițe, dar fără continuitate”

Consiliul Național al Elevilor acuză o „totală lipsă de mobilizare din partea autorităților” și solicită remedierea problemei astfel încât testarea elevilor să nu fie în niciun fel periclitată. Reacția vine după ce Ministerul Educației a anunțat că nu sunt suficiente teste pentru săptămâna viitoare.

„Testare cu surle și trâmbițe, dar fără continuitate. După ce cu toții am așteptat achiziționarea și distribuirea în unitățile de învățământ a celor 70 de milioane de teste non-invazive pentru depistarea COVID-19, ne lovim în continuare de impedimente și inconsecvență în măsuri. Miercuri seara, a fost făcută publică o adresă trimisă de Ministerul Educației către Ministerul Sănătății, prin care notifică insuficiența testelor care au ajuns în teritoriu și imposibilitatea testării începând cu săptămâna următoare”, se arată într-un comunicat al Consiliului Național al Elevilor.

Reprezentanții elevilor susțin că, deși acestea au fost așteptate nepermis de mult, „după doar o primă tranșă distribuită în școli, se anunță, în spatele ușilor închise, faptul că stocul a fost epuizat sau că livrarea este, pentru un moment, insuficientă”.

Consiliul Național al Elevilor spune că a fost sesizat cu privire la unități de învățământ din țară în care nu au fost distribuite deloc teste. De asemenea, elevii reclamă faptul că nu există o procedură clară și uniformă de raportare a rezultatelor testelor rapide efectuate de elevi acasă, pentru care în cele mai multe situații responsabilitatea a fost pasată către elevi și către părinții lor.

Consiliul Național al Elevilor se declară consternat de o astfel de situație care denotă o totală lipsă de mobilizare din partea autorităților și solicită remedierea problemei în regim de urgență, astfel încât testarea elevilor pentru perioada imediat următoare să nu fie în niciun fel periclitată”, se mai arată în comunicat.

În același timp, elevii cer Ministerului Sănătății o analiză a concludenței testelor rapide pe bază de salivă distribuite în școli, având în vedere că aproximativ un sfert dintre cele declarate cu rezultat pozitiv în primă fază au fost infirmate de testele RT-PCR.

Totodată, CNE spune că este absolut necesară actualizarea și clarificarea procedurii de testare.

După îndelungi săptămâni de așteptare, au sosit testele rapide în școli, au fost asamblate de persoane care nu au asemenea atribuții și, în final, au ajuns la elevi, pentru o scurtă perioadă de timp! Testarea reprezintă un act indispensabil pentru menținerea școlilor deschise cu prezență fizică pentru cât mai multă vreme și este impardonabil să ne lovim de asemenea situații la nici o săptămână de la debutul demersului. Solicităm cu fermitate remedierea situației în regim de urgență!”, a declarat Silviu Morcan, președintele CNE.

Ministerul Educației a cerut miercuri, printr-o scrisoare adresată Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), graficul livrărilor de teste de salivă pentru școli, în condițiile în care cele rămase sunt insuficiente pentru săptămâna următoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...