Constanța, din nou pe harta culturii. Cazinoul își redeschide porțile

Publicat: 21 mai 2025, 13:44, de Patrisia Brătan, în Turism , ? cititori
Constanța, din nou pe harta culturii. Cazinoul își redeschide porțile
sursa foto: Facebook

Cazinoul din Constanța şi-a redeschis porțile pentru public, astăzi, odată cu trecerea la o nouă etapă de administrare. Cei care vizitează perla de pe malul mării în perioada 21-25 mai vor beneficia de intrare gratuită, dar și de spectacole. 

Simbolul de pe malul mării, vizitat din nou: Cazinoul din Constanța

Clădirea emblematică de pe faleza Mării Negre își redeschide porțile miercuri, 21 mai, după un amplu proces de restaurare. Cazinoul a ramas închis încă din 2008, iar acum, la cinci ani distanță, este din nou pregătit sa primească vizitatori. Lucrările au avut o valoare totală de 40 de milioane de euro, finanțare venită din partea Ministerului Dezvoltării. Din suma totală, cinci milioane de euro au fost alocate din bugetul local.

Cazinoul din Constanța a fost ridicat la inițiativa regelui Carol I și inaugurat în 15 august 1910. Clădirea a devenit rapid un reper al orașului și un simbol al eleganței de început de secol XX. Cazinoul a găzduit numeroase evenimente și a servit mai multe funcții: cazinou, restaurant, spital de campanie în timpul războaielor și nu numai.

După 1989, clădirea a intrat într-un proces de degradare accelerată, iar în 2008 a fost închisă din motive de siguranță.

Acum, clădirea a fost consolidată structural, au fost restaurate elementele arhitecturale originale și au fost modernizate instalațiile electrice, termice și de ventilație.

Vezi și: Val de angajări pentru Cazinoul din Constanța, recent reabilitat! Zeci de posturi, scoase la concurs de primărie

Cazinoul intră într-o nouă etapă administrativă

Începând cu 2025, celebrul Cazinou din Constanța va fi administrat de societatea Patrimoniu Constanța Litoral SRL. Cel aflat la conducerea firmei este fostul manager al Spitalului Județean Constanța, Ionuț Ionescu. Recent, Consiliul Local a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli al noii entități într-o ședință extraordinară, însă estimările financiare ridică deja semne de întrebare.

Pentru anul următor, bugetul prognozat se ridică la aproximativ 5,9 milioane de lei, principala sursă de venit fiind vânzarea biletelor de intrare. Totuși, profitul estimat este extrem de modest (în jur de 19.000 de lei anual).

În ciuda acestor cifre modeste, costurile includ cheltuieli salariale și de operare. Stabilirea tarifelor finale va fi realizată de un evaluator ANEVAR angajat de urgență.

Accesul gratuit va fi acordat copiilor sub 7 ani și persoanelor cu dizabilități, iar elevii și studenții vor beneficia de reducere.

sursa foto: Facebook

sursa foto: Facebook

sursa foto: Facebook

sursa foto: Facebook

sursa foto: Facebook

sursa foto: Facebook

sursa foto: Facebook

sursa foto: Facebook