Consultații gratuite în București și județele învecinate. Programul se adresează persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani

Publicat: 04 iul. 2025, 09:16, de Carmen Ciripoiu, în Sănătate , ? cititori
Consultații gratuite în București și județele învecinate. Programul se adresează persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani

Adulții cu vârsta de peste 40 de ani din București și județele Ilfov, Dâmbovița, Prahova, Giurgiu, Ialomița, Călărași vor beneficia de consultații gratuite pentru identificarea timpurie a riscului cardiovascular, renal și metabolic.

Ce vizează programul

Programul „Ateroscleroza – prevenirea primului eveniment. Un program de prevenție CAREME” se desfășoară în perioada 15 iunie 2025 – 28 februarie 2026 și aparține Asociației „Inima lor ca inima ta”.

Programul vizează identificarea timpurie a riscului cardiovascular, renal și metabolic în rândul populației adulte, aparent sănătoase, fără diagnostic anterior de boală cardiovasculară, diabet zaharat sau boală renală cronică.

În cadrul acestui program, persoanele beneficiază de consultații medicale gratuite, investigații avansate și recomandări personalizate.

Scopul programului este prevenirea apariției primului eveniment cardiovascular major. În acest program sunt implicați cardiologi, endocrinologi, neurologi, psihologi, nutriționiști, precum și personal medical mediu, alături de specialiști în analiză de date și comunicare științifică.

100 de evaluări medicale complete

Un prim obiectiv al programului este realizarea a 100 de evaluări medicale complete. Acestea vor include anamneză detaliată, examinare clinică, măsurători antropometrice (greutate, înălțime, IMC, circumferință abdominală), ECG, ecocardiografie standard, ecografie Doppler de vase cervicale și analize de sânge uzuale.

Pe baza rezultatelor obținute de medici, fiecare pacient va primi un plan personalizat de tratament. Persoane va fi învățată și care riscurile cardiovasculare pe termen lung, dar și cum să-și schimbe stilul de viață.

Ce se întâmplă cu pacienții care vor fi găsiți cu probleme

Dacă în urma evaluărilor vor fi găsite persoane cu risc crescut, acestea vor fi trimise să facă investigații suplimentare. E vorba de monitorizare ambulatorie a tensiunii arteriale/24h, teste ECG de efort standard și special, precum și investigații imagistice extinse pentru alte teritorii vasculare și monitorizarea ritmului cardiac.

De asemenea, prin proiectul „Ateroscleroza – prevenirea primului eveniment. Un program de prevenție CAREME” se dorește ca românii să primească cât mai multe informații despre bolilor cardiovasculare și cât de periculoase sunt pentru sănătate.