Consumul de alcool al taților, la originea unor malformații ale bebelușului

Se spune și se repetă că mamele trebuie să renunțe la alcool în timpul sarcinii pentru a nu afecta dezvoltarea viitorului bebeluș. Dar cercetătorii au fost interesați și de consumul de acool de către tați și implicațiile asupra creșterii fătului.

Rezultatele obținute pe șoareci au arătat că alcoolismul taților înainte de conceperea copilului poate fi la originea unor malformații severe la nivelul craniului și al feței.

Sunt malformații ale sugarilor asociate cu consumul de alcool, ”sindromul alcoolismului fetal” sau SAF. Aceste malformații sunt bine documentate, dar cercetările s-au concentrate în mod special asupra alcoolismului mamelor.

Un studiu efectuat la Universitatea Texas A&M (SUA) arată că expunerile masculine la alcool provoacă unele probleme cranio-faciale în cazul bebelușilor. Acestea sunt chiar mai severe comparativ cu cele induse de consumul de alcool al mamelor.

Acest studiu, co-autor profesor Michael Golding, a fost publicat în Journal of Clinical Investigation.

Trebuie subliniat că nu este vorba despre un consum excesiv de alcool. Studiul a ajuns la concluzia că viitorii tați, care au consumat în mod constant o cantitate de alcool la nivel egal sau superior limitei legale americane (0,08%) înainte de concepție, pot provoca probleme de dezvoltare a creierului și a feței tipice SAF.

În final, autorii studiului recomandă modificarea textului care atenționează asupra riscurilor legate de consumul de alcool, în așa fel încât mesajul să se adreseze ambilor părinți, nu numai femeilor însărcinate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...