Consumul de insecte se extinde! Alte cereri așteaptă verdictul Comisiei Europene

La începutul acestui an, Uniunea Europeană a aprobat comercializarea unor insecte pentru consumul uman sub formă de pulbere și uscate, dar încă opt cereri așteaptă aprobarea Comisiei Europene.

Se spune că este o veste bună, deoarece insectele sunt bogate în proteine și au nevoie de mai puțin pământ și apă comparativ cu carnea.

„Consumul de insecte contribuie la protejarea mediului, a sănătății și a  mijloacelor de trai”, se arată într-un comunicat al Comisiei UE, citat de Euronews.

Consumul de insecte este o noutate pentru europeni, dar deja pe planetă aproape două miliarde de oameni se hrănesc în mod constant cu insecte.

Consumul de insecte ar reduce emisiile de carbon: cu 75% mai puține emisii de carbon comparativ cu fermele de pui. De asemenea, va ajuta la conservarea resurselor. 

Cercetările ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) arată că greierii au nevoie de șase ori mai puțină hrană decât bovinele pentru a crea aceeași cantitate de proteine.

Etichetele

Totuși, există multă rezistență față de această propunere a UE. De exemplu, Laurent Duplomb, politician francez, a criticat aceast decizie a UE: „Nu putem lăsa francezii să mănânce insecte fără știrea lor”, a spus acesta, făcând apel la necesitatea ca pe etichete să fie menționat dacă printre ingrediente este, de exemplu, făină din insecte.

De asemenea, pe ambalaj trebuie să se menționeze că „ingredientul poate provoca reacții alergice în cazul persoanelor care se știu alergici la crustacee, moluște și la acarieni”, a mai subliniat deputatul francez.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat acest lucru prin e-mail către Euronews, spunând: „Informațiile despre alimente sunt  obligatorii și trebuie să fie disponibile atât pentru alimente preambalate, cât și pentru alimentele nepreambalate. Indicarea alergenilor este obligatorie și trebuie furnizată consumatorilor (…)

Pro și contra consumul de insecte

Dar mulți europeni au nevoie de timp pentru a se convinge să adauge insecte în hrana lor.

Potrivit unui raport din 2020 al Organizației Europene a Consumatorilor, doar 10% din europeni sunt dispuși să renunțe la carne în favorarea insectelor.

Un alt  sondaj realizat de YouGov în 2021 arată că Franța ar fi cea mai receptivă: 25% dintre persoanele chestionate au declarat că sunt dispuse să mănânce alimente preparate din făină de insecte. Franța este urmată de Germania și Danemarca, cu 24% și, respectiv, 22% din persoanele participante la sondaj receptive la această propunere a UE. La polul opus, sunt Italia și Polonia cu 17% și, respectiv, 18% din respondenți care ar mânca  insecte în mod  constant.

Potrivit ONU, industria cărnii și a lactatelor reprezintă sursa a 14,5% din emisiile de gaze cu efect de seră, la nivel global.

În prezent, la Comisia Europeană sunt în așeptare încă opt cereri pentru alte insecte care să devină comestibile.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Portul Constanţa se pregătește pentru noua recoltă: Toate drumurile intens circulate...

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa anunță că, în următoarele două luni, adică până la începerea campaniei de recoltare, toate drumurile intens circulate...

Prefectul de Prahova îi face concurență lui Iulian Dumitrescu la preşedinţia...

Virgiliu Nanu, preşedintele PSD Prahova și prefectul județului, îi face concurență lui Iulian Dumitrescu, acuzat de corupţie şi aflat sub control judiciar, la preşedinţia...