La Galați, containere de gunoi cu camere de supraveghere video pentru prevenirea distrugerilor și furturilor

Publicat: 20 oct. 2021, 12:44, de Sorin Costea, în Orașul meu , ? cititori
La Galați, containere de gunoi cu camere de supraveghere video pentru prevenirea distrugerilor și furturilor

Primăria Galaţi se află la a doua tentativă de înființare a unui sistem de colectare selectivă a deșeurilor în cartierele de blocuri, prin amenajarea unor puncte de colectare prevăzute cu sisteme de supraveghere video, pentru descurajarea celor care scormonesc prin gunoaie în căutare de peturi, piese metalice și resturi de mâncare.

Au fost amenajate primele 10 puncte de colectare în cartierele Micro 18, Micro 20 şi Ţiglina 1, valoarea investiţiei fiind de 328.000 lei. Noile module pentru colectarea selectivă a gunoiului pe fracția umedă, hârtie, carton, plastic, metal şi sticlă, pot fi acţionate la pedală. Noile containere sunt dotate cu sisteme de monitorizare video, alimentate de panouri fotovoltaice.

„Primăria Galaţi a încheiat un acord cadru, valabil 24 de luni, în valoare de 4,9 milioane lei, privind achiziţia şi montajul a 150 de puncte pentru colectarea selectivă a deşeurilor. În total vor fi amplasate în cartiere 150 de astfel de puncte cu module pentru colectare selectivă. Valoarea totală a investiției este de 4,9 milioane de lei”, ne-a transmis Biroul de presă al primăriei.

La primul milion de euro investit în colectarea selectivă, Primăria Galați a fost învinsă de „scormonitorii” prin gunoaie

S-a trecut la dotarea cu camere de supraveghere a containerelor de gunoi după ce o primă încercare de colectare selectivă a eșuat din cauza de distrugerii containerelor. Practic, edilii Galațiului au fost învinși de cei care scormonesc prin gunoaie în căutare de peturi și piese metalice.

Primăria Galați a obținut în urmă cu zece ani o finanțare ISPA de 17,25 milioane euro pentru închiderea vechii gropi de gunoi și amenajarea unei gropi de gunoi ecologice, construirea unei staţii de sortare şi compostare a deşeurilor şi înființarea sistemului de colectare selectivă a deşeurilor.

Atunci, primăria a cheltuit 780.000 euro pentru cumpărarea a 660 de „europubele” din plastic pentru colectare selectivă, dar 170 dintre acestea au fost incendiate de „scormonitorii” prin gunoaie, cărora nu le convenea ca deșeurile să fie colectate în pubele închise. Paguba suportată de municipalitate a fost de peste 203.000 euro. Cu investiția inițială în cumpărarea „europubelelor” și paguba de peste 200.000 de euro, Primăria Galați a cheltuit un milion de euro pentru ca sistemul de colectare selectivă să funcționeze alandala sau deloc.

Ulterior s-a trecut la construirea unor containere metalice „antifurt”, de fapt niște cuști metalice închise cu lacăt, pentru descurajarea celor care scormoneau în gunoaie.

Cei care scormonesc prin gunoaie în căutarea peturilor și pieselor metalice riscă un dosar penal

Poliția Locală Galați a dus o campanie de sancționare a celor care colectau peturi, întocmindu-le dosare penale.

Această abordare a fost posibilă după intrarea în vigoare a Legii 99/2014, care a modificat Legea nr. 101/2006, referitoare la organizarea serviciului de salubrizare a localităților. La articolul 2 al Legii Salubrizării au fost introduse opt aliniate, unul dintre acestea prevăzând că de colectarea deșeurilor se ocupă numai operatorii autorizați, iar altul încadrând la furt fapta oricărei persoane care adună peturi și alte deșeuri din containere: „Preluarea deșeurilor din recipientele și/sau containerele amplasate în punctele de colectare de către alte persoane decât operatorii licențiați pentru prestarea activității în aria de delegare respectivă constituie infracțiune de furt și se sanctionează potrivit legii”.

Această campanie a Poliției Locale a avut rezultate notabile, pentru că a redus numărul celor care distrugeau publele și răvășeau gunoaiele în căutarea peturilor pe care le duceau la firmele de colectare a deșeurilor reciclabile.