Contoare inteligente pe banii românilor

Contoarele inteligente devin obligatorii în România, termenul de montare la nivelul întregii țări fiind finele anului 2028. Dacă până acum nu plăteau nicio taxă, pe viitor lucrurile se schimbă radical, potrivit unei legi implementate de Guvern.

Până în prezent, au fost montate două milioane de contoare dintr-un total de nouă milioane ce trebuie atins în următorii șae ani.

Contorul inteligent este un dispozitiv care funcționează la adevărata capacitate numai când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă. Alături de alte contoare, el transmite informații către un concentrator de date, care le trimite către sistemul central, în mod securizat.

La rândul lui, acesta transmite consumul de energie electrică, curba de sarcină și alte valori ale parametrilor energiei electrice, prin sistemul de comunicații PLC (power-line communication). Mai trebuie menționat și faptul că nu  utilizează și nu generează semnale WiFi, potrivit antena3.ro.

Contoarele inteligente respectă toate normele și cerințele de  mediu, fiind marcate CE și însoțit de certificatul de conformitate.

Banii la factură

Românii vor fi obligați să suporte o parte din costul contoarelor inteligente, care se va regăsi pe factură. În ultimii ani, montarea unui astfel de dispozitiv a costat sub 100 de euro.

Distribuitorii sunt cei care se ocupă de montarea contoarelor, costurile fiind recuperate prin includerea lor în tarifele reglementate de distribuție.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...