Soluții contra cancerului de col uterin: Testare. Screening. Vaccinare anti-HPV

Publicat: 28 ian. 2024, 11:27, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Soluții contra cancerului de col uterin: Testare. Screening. Vaccinare anti-HPV
foto: Sanatatea.TV

În fiecare zi, nouă românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, jumătate cu vârste sub 50 de ani. Testarea, screening-ul și vaccinarea anti-HPV pot preveni și depista boala în stadii incipiente cu șanse mari de vindecare, subliniază medicii.  

Institutul Oncologic din Cluj Napoca a testat circa 80.000 de femei, dintre care 7.000 au fost descoperite cu leziuni ale colului, iar la 3.550 s-a confirmat cancerul de col uterin.

Testarea a fost efectuată în perioada 2018-2023 în regiunea Nord-Vest și Vest în cadrul programului național de screening.

”Frecvența cancerului de col uterin este deosebit de ridicată în multe țări din estul Europei, printre care și România, din cauza lipsei de acțiuni preventive, accesul redus la screening, lipsa de informare și de colaborare între diverse sectoare.  Este esențial să se acorde prioritate acestei probleme pentru a reduce impactul devastator al cancerului cervical asupra femeilor din țara noastră, în situația în care avem la îndemână o soluție atât de simplă: vaccinul anti-HPV”, declară dr. Delia Nicolară, expert în sănătate publică, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca (IOCN).

Infecția cu HPV

Infecția cronică cu anumite tipuri ale  HPV (Virusul Papilomului Uman) este responsabilă de 99% din cazurile noi de cancer de col uterin,  însă cauzează și alte cancere survenite la femei și/sau bărbați localizate la nivelul anusului și a organelor genitale (penis, vagin sau vulvă) sau în zona ORL (cancerele orofaringiene). 

Alte tipuri de HPV, ce sunt transmise tot pe cale sexuală, nu au capacitatea de a genera cancere, însă pot conduce la apariția verucilor (papiloamelor) genitale. Riscul unui individ de a dezvolta o infecție cu HPV pe parcursul vieții este foarte mare, întrucât aceasta este practic cea mai frecventă și mai răspândită infecție virală cu transmitere sexuală. 

Specialiștii au apreciat că 8 din 10 adulți se vor infectata cu cel puțin o tulpină HPV măcar o dată în cursul vieții lor. Riscul de infectare este cu atât mai mare cu cât această infecție, de regulă asimptomatică, e mai răspândită în rândul unei populații. În unele țări europene, inclusiv în România, prevalența infecțiilor cu tulpinile HPV ce pot duce la apariția cancerului este una relativ mare, circa 15% dintre femei fiind purtătoare asimptomatice ale infecției cu HPV.  

Medicii spun că vaccinarea anti-HPV reprezintă soluția pentru reducerea riscului infectării și implicit pentru prevenirea cancerului de col uterin. În țara noastră, vaccinarea este gratuită pentru adolescenți –fete și băieți – la medicul de familie. Iar femeile se pot imuniza împotriva HPV, achitând jumătate din costul vaccinului.