Controale “şoc” la carnea de porc de Sărbători. ANSVSA anunță locurile unde se fac analize la 25 de lei

Cum perioada Sărbătorilor se apropie, iar românii se pregătesc de tăierea porcilor, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunță că începe din această săptămână controale “şoc” specifice sărbătorilor de Crăciun, în toate zonele din ţară unde se comercializează carne de porc. Autoritatea va comunica locurile unde se poate efectua examenul trichineloscopic al cărnii provenite din porcii sacrificaţi în gospodăriile populației, costul fiind de 25 lei.

“Vom demara controale şoc premergătoare sărbătorilor de Crăciun, peste tot unde se comercializează carne de porc. În această perioadă, unii români pot cădea în capcană cumpărând carne de porc care nu este controlată sanitar-veterinar, pe motiv că achiziţionează carne cu gust, carne românească, dar care poate fi contaminată cu parazitul trichinella spiralis şi este o îngrijorare. Vom face informări cu riscurile consumului de carne din zonele neautorizate, vom da instrucţiuni cu ceea ce înseamnă trichineloza şi unde se recoltează probe. O să facem afişe pentru informarea consumatorilor”, a declarat, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Autorităţii, Mihai Ponea.

De la 1 decembrie, medicii veterinari vor asigura permanenţa, astfel încât oamenii să poată efectua examenul trichineloscopic al cărnii provenite de la  porcii sacrificaţi în gospodării, mai arată șeful Autorității.

“Vom colinda din judeţ în judeţ ca să ne asigurăm că românii au unde merge cu carnea şi sâmbăta şi duminica pentru a face probele după ce îşi taie porcul şi astfel să avem toate locurile din România acoperite. Ştim că sacrificările sunt la sfârşit de săptămână şi dacă oamenii nu găsesc unde să îşi facă analiza nu aşteaptă şi consumă carnea fără să fi efectuat examenul trichineloscopic. În ultimii ani au apărut cazuri de trichinella la om, iar aceasta boală este o povară pentru un adult pe o perioadă îndelungată, iar la un copil sau un bătrân poate duce chiar şi la moarte. De aceea am venit în întâmpinare şi punem la dispoziţie locuri unde se vor putea efectua aceste analize la numai 25 de lei, o sumă modică, care practic nu acoperă costul analizei. Vom veni şi cu informări către consumatori ca să prevenim consumul de carne din locuri neautorizate şi să stârpim traficul ilegal”, a adăugat Ponea.  

În decembrie, în gospodăriile populației se sacrifică în jur de un milion de porci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole