Controversată pentru că a abordat diferit pandemia, Suedia a trecut cu brio și „testul începutului anului școlar”

Publicat: 18 sept. 2020, 07:00, de Raluca I. Heroiu, în Educație
Controversată pentru că a abordat diferit pandemia, Suedia a trecut cu brio și
scoala elevi copii

Suedia este țara din Uniunea Europeană etichetată drept “controversată” pentru felul în care a ales să gestioneze pandemia de coronavirus. Măsuri restrictive mai blânde și eliminarea temerii de virus par a fi principiile după care țara din peninsula Scandinavă s-a ghidat în ultimele șase luni. Cunoscută pentru un sistem de învățământ pragmatic, în care sunt evidențiate calitățile și pasiunile elevilor, Suedia a dat recent testul începutului unui nou an școlar în vreme de pandemie.

Testul începutului de an școlar, trecut cu brio de Suedia

Printre puținele țări care a permis ca elevii să continue să meargă la școală pe timpul pandemiei, Suedia se pare că a trecut și testul începutului de an școlar cu brio. Dovadă stau cifrele care arată că țara a înregistrat, în ultimele 14 zile, cele mai puţine cazuri zilnice de infectări din ultimele şase luni, respectiv 22,2 la 100 000 de locuitori.

Potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, în Suedia 13 pacienţi cu Covid-19 sunt în terapie intensivă, iar media de şapte zile a deceselor este zero. Anders Tegnell, epidemiologul şef al Suediei, a declarat pentru France-24 într-un interviu că țara nu a simțit „o revenire a bolii”, așa cum s-a întâmplat în majoritatea statelor.

În timp ce primăvara trecută majoritatea țărilor au decretat stare de urgență și au suspendat cursurile în școli, Suedia a recurs la metoda de a recomanda cetățenilor câteva măsuri de protecție și de igienă care ar trebui repectate în timpul pandemiei. Totuși, elevii au făcut școala online, până la terminarea anului școlar, pe 18 iunie.

De la începutul pandemiei și până în prezent, Suedia a înregistrat 87 575 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus și 5 860 de decese, țara având o populație de 10,23 milioane de oameni.

Fără restricții, doar cu recomandări

Pe 18 august copiii au revenit la școală în aceleași condiții normale. Fără mască și fără frica de contaminare, așa au loc cursurile din toate școlile suedeze. Și la acest capitol Guvernul a mers pe bază de recomandări pentru elevi, profesori și părinți, fără a fi impusă niciun fel de regulă.

Așadar, se recomandă spălatul cât mai frecvent al mâinilor și păstrarea unei distanțe sociale între cei mici. Nu sunt reguli impuse, dar cu toate acestea cetățenii par a fi responsabili și pun în aplicare recomandările autorităților.

„Atunci la început, ca și acum de altfel, s-au dat doar recomandări. Nu s-au impus niciun fel de reguli. Oamenii le-au respectat pur și simplu. În scoala s-au pus dezinfectanți în toate clasele, iar scaunele din cantină s-au rărit. Li s-a spus să se spele pe mâini cât mai des și cam atât. S-a recomandat ca în pauze să nu stea în grupuri mai mari de patru elevi. Cam aceasta este singura „regulă” care se cere a fi respectată”, a declarat pentru Puterea Cornelia Filip, româncă stabilită de șase ani în Suedia, mamă a doi copii. Aceasta a adăugat că de mască nici nu se poate pune problema, pentru că purtatul acesteia nu este obligatoriu în Suedia.

Am întrebat-o pe Cornelia dacă i-a fost vreo secundă teamă să-și trimită copiii la școală în această perioadă, iar răspunsul a fost unul categoric.

„Categoric nu. Nu mi-a fost frică de la bun început. Noi nu am schimbat nimic la stilul nostru de viață de dinainte de pandemie. Tocmai de aceea nu am avut motive să mă tem”, a spus românca stabilită în Suedia.

Abordarea Suediei în pandemie

Suedia este una din țările europene care a avut o abordare diferită în combaterea răspândirii coronavirusului.  Școlile nu au fost închise, oamenii nu au fost obligați să se izoleze, iar magazinele și fabricile au rămas deschise. Guvernul suedez s-a bazat în special pe responsabilitatea oamenilor.

În principal, viziunea Guvernului Suedez a fost de a obține o aşa-numită “imunizare în masă”, astfel încât să dispară transmiterea intracomunitară,  chiar dacă acest lucru nu a fost certificat de specialiști.

Cetățenii și-au continuat cursul vieții fără prea multe schimbări, doar punând în practică anumite recomandări făcute de autorități. Conform spuselor româncei care trăiește acolo, campania de informare din Suedia a fost mai degrabă un apel la solidaritate, nu un semnal menit să creeze panică.

„Au vorbit in media despre pandemie, despre ce reguli ar fi bine să urmăm pentru binele tuturor: igienă, distanțare, etc. S-a dezbătut în schimb foarte tare subiectul legat de cumpătarea la cumpărături. Pe asta s-a pus mare accent aici. Să nu cumpărăm „provizii”, să lăsăm produse pe rafturi si pentru bătrâni. Oamenii în general își văd de job, de cumpărături, ieșiri la restaurante, la fel ca întotdeauna”, a povestit Cornelia Filip care a mai adăugat că nimeni nu poartă mască în Suedia și că nimeni nu a stat izolat pe perioada pandemiei.