Conturile talibanilor, interzise și de Youtube

Publicat: 18 aug. 2021, 17:00, de Laura Macovei, în ACTUALITATE , ? cititori
Conturile talibanilor, interzise și de Youtube

După Facebook și WhatsApp, și YouTube a anunțat că interzice conturile deținute sau operate de talibani.

Companiile americane din sectorul social media încearcă să își stabilească reguli clare împotriva grupării care a preluat extrem de rapid puterea în Afganistan, potrivit Reuters. Timp de mulți ani, talibanii s-au folosit de reţelele sociale pentru a-şi transmite mesajele.

Întoarcerea talibanilor la putere pentru prima dată în 20 de ani a stârnit temeri privind reprimarea libertății de exprimare și a drepturilor omului, în special a drepturilor femeilor, dar și îngrijorarea că țara ar putea deveni din nou un punct fierbinte pentru terorismul global.

În aceste condiții, mai multe companii americane de social media au început să ia măsuri împotriva talibanilor, interzicându-le acestora să posteze conținut pe platformele lor.

YouTube a anunțat marți că interzice complet conturile deținute sau operate de talibani. Totodată, Facebook a interzis pe platformele sale orice conţinut care are legătură cu talibanii, deoarece îi consideră o grupare teroristă.

Mii de afgani au fugit săptămâna trecută din oraşele capturate de talibani în nordul Afganistanului şi s-au refugiat în capitală. Unii relatează scene atroce, despre trupuri abandonate pe străzi, fete răpite pentru a fi căsătorite, tineri înrolaţi cu forţa. Însă talibanii au negat aceste acuzaţii.

Marţi, în timpul primei lor conferinţe de presă, talibanii au dat asigurări că războiul s-a încheiat în Afganistan şi că toţi adversarii lor vor fi iertaţi.