Copiii până în 14 ani pot avea carte electronică de identitate. Eliberarea e gratuită

Publicat: 10 ian. 2023, 12:25, de Teodora Dinu, în ACTUALITATE , ? cititori
Copiii până în 14 ani pot avea carte electronică de identitate. Eliberarea e gratuită

Copiii care nu au împlinit vârsta de 14 ani pot avea carte electronică de identitate, potrivit unui proiect de Ordonanță a Guvernului. De asemenea, vor fi eliminate taxele pentru eliberarea cărții electronice de identitate.

Costurile eliberării noilor cărți electronice de identitate (CEI) va fi suportat de către stat, potrivit unui proiect de Ordonanță a Guvernului, pus în transparență decizională de către Ministerul Afacerilor Interne.

La acest moment costul unui asemenea document este de 67 de lei și se eliberează doar în cadrul proiectului pilot de la Cluj.

Până la finalul acestui an, eliberarea cărților electronice de identitate ar trebui extinsă la nivel national, având în vedere cele 200 de milioane de euro din PNNR, alocate pentru acest proiect. Obiectivul acestei investiții este atingerea unui număr de 8.500.000 cetățeni pentru care se eliberează cartea de identitate electronică.

În cazul în care termenul va fi respectat, începând cu 1 ianuarie 2024, se vor emite noile cărți de identitate, iar formatul actual va rămâne valabil până la expirare.

Vezi AICI proiectul de ordonanță și nota de fundamentare

Specimen carte electronică de identitate

Copiii cu vârsta de până la 14 ani pot beneficia de CEI

Părinții vor putea solicita emiterea unui astfel de document care are și funcția de document de călătorie la nivelul statelor membre în Uniunea Europeană, astfel economisind cca 250 de lei costul unui pașaport.

Pe de altă parte, se precizează că pentru minorii cu vârste până la 12 ani, eliberarea cărților electronice de identitate să se facă fără amprentare. Colectarea și înscrierea acestor amprente în cipul cărții electronice de identitate vor fi necesare însă de la 12 ani în sus.

Facilități pentru cetățeni

Actul normativ, supus dezbaterii publice cuprinde și alte modificări, cum ar fi adresa de domiciliu/reședință și locul nașterii ce vor fi stocate doar pe CIP -ul documentului. Practic, acest lucru reprezintă o facilitate pentru cetățeni, care nu vor mai fi obligați să-și preschimbe cartea de identitate, atunci când își schimbă domiciliul.

Concomitent cu creșterea nivelului de digitalizare și de interoperabilitate, până la finalul anului 2023, cetățenii nu vor mai fi nevoiți să depună actele de stare civilă pentru eliberarea cărții electronice de identitate.

Citește și Cum arată buletinul electronic. Ce funcționalități are noua carte de identitate