Coreea de Nord a lui Kim Jong Un: Teste nucleare, rachete balistice, bătăi și avorturi forțate în închisori

În timp ce toată atenția este îndreptată spre Ucraina invadată de militarii ruși, în celălalt capăt al lumii, Kim Jong Un, liderul nord-coreean, lansează rachete balistice intercontinentale (ICBM) cu rază lungă de acțiune, iar în închisori, ”dezertorii” sunt supuși unor pedepse inumane.

Ultima rachetă a fost lansată la 25 martie. Este Hwasong-17, botezată ”racheta monstru”.

”Vom continua să ne urmăm obiectivul de consolidare a capacităţilor de apărare naţională şi să dezvoltăm mai multe mijloace puternice de a lovi, pentru ca armata noastră populară să fie echipată”, a declarat Kim Jong Un, la lansarea rachetei intercontinentale.

“Racheta monstru” ,un nou model de rachetă balistică intercontinentală testată de Coreea de Nord, a zburat la o altitudine de peste 6.000 de kilometri pe o distanţă de 1.090 kilometri.

Această lansare este considerată reușită, superioară celor anterioare,  ceea ce îi conferă liderului de la Phenian convingerea că poate să-și consolideze dotarea pentru a fi o putere militară ”redutabilă”.

”Renunți să fii om”

BBC prezintă drama din închisoare a lui Lee Young-joo, care a încercat să scape din Coreea de Nord, dar a fost prinsă în China și trimisă înapoi. Young-joo a fost în cele din urmă condamnată la trei ani și jumătate de închisoare.

„Mi-am făcut griji dacă voi mai fi în viață până când mi-am terminat sentința”, a spus ea. „Când intri în aceste locuri, trebuie să renunți să fii om pentru a îndura și a supraviețui”, spune ea, citată de BBC.

Într-un caz din North Hamgyong Provincial Holding Centre, o persoană provestește pentru BBC cum o deținută, însărcinată în opt luni, era forțat să avorteze. Totuși, copilul a supraviețuit, dar a fost înecat într-un lighean cu apă.

Young-Joo este una dintre cele peste 200 de persoane care au contribuit la o investigație detaliată a Korea Future privind încălcări ale dreptului internațional în sistemul penitenciar al Coreei de Nord.

Organizația non-profit a identificat 597 de făptuitori legați de 5.181 de încălcări ale drepturilor omului comise împotriva a 785 de deținuți în 148 de unități penale, precizează BBC.

Dovezile au fost strânse și puse într-o bază de date în speranța că într-o zi cei responsabili vor putea fi aduși în fața justiției.

Co-directorul Korea Future din Seul, Suyeon Yoo, a declarat pentru BBC că sistemul închisorii și violența din cadrul acestuia sunt folosite pentru a „suprima o populație de 25 de milioane de oameni”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...