Coreea de Sud condamnă veto-ul Rusiei asupra supravegherii sancțiunilor ONU împotriva Coreei de Nord

Publicat: 30 mart. 2024, 10:02, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Coreea de Sud condamnă veto-ul Rusiei asupra supravegherii sancțiunilor ONU împotriva Coreei de Nord

Seulul a emis vineri o declarație puternică condamnând decizia Rusiei de a bloca prelungirea mandatului experților ONU care monitorizează aplicarea sancțiunilor împotriva Coreei de Nord. Ministerul Afacerilor Externe sud-coreean a caracterizat gestul Rusiei drept „iresponsabil”, subliniind gravitatea acestei acțiuni în contextul internațional.

De la impunerea sancțiunilor în 2006, Coreea de Nord a fost supusă unui regim sever de restricții din partea Consiliului de Securitate al ONU, ca urmare a programului său nuclear. Cu toate acestea, în ultimii ani, Rusia și China au susținut o relaxare a acestor sancțiuni, argumentând în special pentru îmbunătățirea situației umanitare din Coreea de Nord.

Tensiunile au crescut după ce comitetul de experți al ONU a anunțat că investighează informații despre exporturile nord-coreene de arme convenționale și muniții către Rusia, încălcând astfel sancțiunile impuse. Decizia Rusiei de a bloca prelungirea mandatului experților a fost primită cu critici dure din partea Statelor Unite și a aliaților săi, care au condamnat acest gest drept o protecție reciprocă între cele două țări.

Într-o reacție fermă, Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de externe, a interpretat veto-ul Rusiei drept o recunoaștere a implicării acesteia în cooperarea militară cu Coreea de Nord și utilizarea armelor nord-coreene în conflictul cu Ucraina. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Matthew Miller, a subliniat că gestul Rusiei subminează pacea și securitatea internațională în favoarea intereselor proprii.

Vetoul Rusiei nu a eliminat sancțiunile împotriva Coreei de Nord, dar a dus la dizolvarea grupului de experți ONU însărcinat cu monitorizarea aplicării acestora, mandatul acestuia urmând să expire la finalul lunii aprilie. China, deși s-a abținut de la votul privind prelungirea mandatului, a susținut cererile Rusiei pentru revizuirea sancțiunilor, semnalând o poziție ambiguă în ceea ce privește abordarea față de regimul nord-coreean.