Coronavirus. Aviz negativ, în Franța, pentru noul tratament antiviral, monulpiravir

Autoritățile sanitare franceze au respins, la sfârșitul săptămânii trecute, accesul precoce la un tratament antiviral contra formelor benigne de Covid-19, monulpiravir, apreciind ca eficacitatea este sub cea a  tratamentelor existente, transmite 20 Minutes și AFP.  

Înalta Autoritate pentru Sănătate (HAS) nu autorizează accesul precoce la monulpiravir a pacienților din Franța aflați în tratament curativ pentru forme ușoare și moderate de Covid-19, se precizează în comunicatul HAS.

Acest medicament experimental, administrat pe cale orală, este dezvoltat în Franța de o filială a laboratorului american Merck, MSD France, sub numele de Lagevrio.

MSD France cerea accesul precoce – procedură care permite prescrierea rapidă a medicamentului – pentru adulții infectați cu virusul SARS-CoV-2 având forme ușoare spre moderate, dar cu un factor de risc de a dezvolta o formă severă de boală.

Potrivit HAS, rezultatele referitoare la eficacitate avansate de laborator sunt mai slabe comparativ cu cele oferite de tratamentele disponibile: ar reduce doar cu 30% riscurile de evoluție a bolii spre o formă gravă, în timp ce unii anticorpi monoclonali au eficacitate de 80%. De asemenea, impactul acestui tratament asupra reducerii prezenței virusului la pacient nu a fost demonstrat.

Pe de altă parte, într-un comunicat, laboratorul MSD France precizează că a luat act de acest refuz, regretând că datele clinice furnizate la acest stadiu nu i-au permis HAS să accepte cererea făcută.

Potrivit, Clarisse Lhoste, președintele MSD France, eficacitatea demonstrată de Lagevrio în studiile clinice a confirmat beneficiul suplimentar pe care l-ar aduce arsenalului de luptă împotriva pandemiei Covid-19, mai ales că permite o administrare simplă.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Diploma universitara unica la nivel european! Planul Comisiei Europene

Diploma universitară unică la nivel european! Planul Comisiei Europene

Absolvenții de facultate din Uniunea Europeană vor avea la finalul studiilor o diplomă universitară unică, recunoscută pe tot teritoriul UE. Comisia Europeană dorește ca instituțiile...
Soft pentru estimarea distrugerilor de cladiri in razboi, creat la Galati

Soft pentru estimarea distrugerilor de clădiri în război, creat la Universitatea...

Estimarea distrugerilor provocate de în război de atacurile cu drone și rachete sau bombardamente poate fi realizată cu ajutorul unei aplicații create de un...