Coronavirus. OMS scoate plasma convalescentă din tratamentul pacienților cu Covid-19

Organizația Mondială a Sănătății s-a poziționat împotriva folosirii plasmei de la persoane covalescente în tratarea cazurilor de Covid-19, indiferent dacă sunt severe sau grave.

Cercetările arată că plasma convalescentă nu mărește probabilitatea de supraviețuire și nu scade nevoia de a se interveni cu aparate de ventilație, transmit agențiile de presă.

Avertismentul a fost formulat de un grup de experţi ai OMS, însărcinat cu emiterea de orientări pentru sistemele sanitare ale ţărilor, iar concluziile vor fi publicate în revista BMJ la care publicul are acces deschis.

Grupul de experţi a evaluat datele ştiinţifice rezultate din 16 studii, la care au participat 16.236 de pacienţi cu COVID-19, care prezentau simptome uşoare, grave şi critice.

Concluzia a fost că plasma de la convalescenţi nu a crescut probabilitatea de vindecare, nu a evitat ventilaţia mecanică şi nici administrarea unui tratament costisitor.

Studiul a identificat şi alte probleme printre care dificultăţi de prelevarea, depozitarea şi utilizarea plasmei, reprezentând limitări suplimentare la un tratament considerat viabil.

De asemenea, OMS descurajează tratamentele cu ivermectină și hidroxiclorochină, dar recomandă  casirivimab și imdevimab cu anticorpii monoclonali și corticosteroizi, în cazul pacienților cu formă gravă de Covid-19.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole