Costurile Italiei cu importurile nete de energie ajung anul acesta la 100 de miliarde de euro

Costurile Italiei cu importurile nete de energie vor fi mai mult decât duble anul acesta, la aproape 100 de miliarde de euro (99,5 miliarde de dolari), a declarat ministrul Economiei, Daniele Franco, avertizând că Roma nu poate cheltui în mod nelimitat pentru a atenua impactul asupra economiei, transmite Reuters.

Trei pătrimi din consumul de energie al Italiei provine din importuri, sporind vulnerabilitatea ţării la actuala criză a energiei cu care se confruntă Europa.

Mai mult, nivelul ridicat al datoriei Italiei reduce marja de manevră, a avertizat Daniele Franco.

Acesta a anunţat că săptămâna viitoare vor fi adoptate noi măsuri de sprijinire a firmelor şi a consumatorilor afectaţi de facturile ridicate la energie, după şase pachete care până acum se ridică în total la 52 de miliarde de euro.

„Este extrem de costisitor să continuăm să compensăm, cel puţin parţial, creşterea preţurilor la energie prin finanţele publice, şi niciodată nu am putea face suficient”, a explicat ministrul Economiei. Acesta a apreciat că este esenţial să fie remediată funcţionarea pieţei europene a energiei, în condiţiile în care majorarea preţului gazelor, în urma scăderii exporturilor ruseşti, a dus la preţuri mai ridicate la energie.

„Ceea ce contează este să readucem nivelul preţurilor gazelor şi energiei la nivelul sustenabile”, a declarat Franco.

În 2021, costurile Italiei cu importurile nete de energie s-au situat la 43 miliarde de euro, aproximativ la un nivel similar cu anii precedenţi, exceptând 2020, când consumul a fost afectat de pandemie, a explicat ministrul Economiei.

„Creşterea de aproximativ 60 miliarde de euro aşteptată în 2022 echivalează cu aproximativ trei puncte procentuale din PIB şi va şterge excedentul net din schimburile cu restul lumii înregistrat de Italia în ultimii ani. Transferăm peste hotare o parte importantă din puterea noastră de cumpărare”, a avertizat Daniele Franco.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...