Coșul de Paște, mai scump cu 30%, în acest an. Cât de mari sunt prețurile

Publicat: 28 apr. 2024, 22:20, de Viorela Pitulice, în Agricultura , ? cititori
Coșul de Paște, mai scump cu 30%, în acest an. Cât de mari sunt prețurile
Sursa foto: Click Pofta Buna

Românii sunt pe ultima sută de metri cu efectuarea cumpărăturilor de Paște, care se anunță ceva mai sărăcăcios față de alți ani. Nu de alta, dar comparativ cu Paștele 2023, prețurile s-au mărit cu aproape 30%.

În mare, românii vor aloca cam același buget ca și anul trecut, numai că vor putea să cumpere mai puțin, acum. Un studiu realizat de un retailer important arată că 40% dintre cei chestionați au precizat că au un buget similar celui de anul trecut pentru sărbătoarea Paștelui. Masa va fi mai săracă, însă, din cauza scumpirii alimentelor.

Trei din zece români vor să cheltuiască mai mulți bani, tocmai pentru a face față scumpirilor, în timp ce 27% se gândesc să le reducă. În medie, majoritatea românilor estimează că vor aloca în jur de 600 de lei pentru masa de Paște. Cei cu dare de mână, adică un român din zece este dispus să cheltuiască până la 1.000 de lei.

Alimentele și băuturile ocupă primul loc în intențiile de cumpărături, cu aproape 64%, fiind urmate de cadouri – aproape 21% din fonduri, în timp ce 6% reprezintă hainele.

Paștele va fi sărbătorit în general alături de familie, însă sunt și excepții: doar 5% dintre români au planuri de vacanță.

Vine Paștele, cresc prețurile 

Mulți români s-au grăbit să-și facă cumpărăturile mai devreme, pentru a prinde prețuri mai bune, știut fiind faptul că la noi prețurile cresc înainte de Paște. Pe rafturile magazinelor au apărut încă de acum trei săptămâni aproape toate produse specifice Paștelui. Iată și câteva prețuri: 10 bucăți de ouă vopsite costau între 26 de lei și 28 de lei. Un carton de ouă normale, mărimea L, costa 12,5 lei/10 bucăți. În weekend, în piața Moghioroș din Capitală oul avea un preț de 0,9-1 leu/bucata, în timp ce la producătorii locali varia între 1,2-1,5 lei/bucata.

În același timp, carnea de miel avea un preț de 49-50 lei/kg, iar pulpa se vindea cu 65 lei/kg, cotletul cu 70 lei/kg, iar organele cu 29 lei/kg. Pe piață, au apărut, însă și oferte premium, adică pulpă de miel din Noua Zeelandă, de exemplu, la preț de 140 lei/kg.

Cât despre cozonac, oferta este între 15 lei -35 lei în supermarketuri, în timp ce în patiserii pornește de la 70 lei și ajunge chiar și la 150 de lei pentru cozonacii însiropați, la modă de ceva vreme.