Cota de prevenție și intervenție la ursul brun este de 140 de exemplare pe an

Numărul maxim al cotelor de intervenţie în cazul ursului brun va fi, în acest an, de 140 de exemplare, jumătate din cota anuală acordată înainte de anul 2016, a anunţat vineri, într-un comunicat, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Ministerul de resort a elaborat proiectul de Ordin al ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru stabilirea nivelului maxim de intervenţie şi prevenţie, în cazul speciei urs brun, pentru anul 2022. Proiectul a fost elaborat având în vedere numeroasele adrese şi sesizări ale cetăţenilor şi instituţiilor de stat sau private, prin care au fost semnalate atacuri şi conflicte între carnivore mari şi om şi luând în calcul necesitatea evitării producerii unor evenimente care să pună în pericol sănătatea şi securitatea publică sau să producă diverse pagube.

„Numărul maxim al cotelor de prevenţie – 140 de exemplare – a fost stabilit în urma recomandării Grupului de lucru pentru conservarea carnivorelor mari din România. Numărul reprezintă jumătate din cota anuală de prevenţie acordată înainte de 2016. Cotele au fost repartizate pe unităţi administrativ-teritoriale, iar acestea pot fi realizate doar de către gestionarul de fond cinegetic care are contract cu primăria şi doar de către personalul tehnic angajat al gestionarului, fiind exclusă posibilitatea realizării acestor cote de către membri, invitaţi sau alte persoane terţe. La baza de calcul pentru acordarea nivelului de prevenţie pentru fiecare UAT au stat pagubele produse şi plătite în anii 2020 şi 2021, precum şi raportul privind conflictele produse realizat în cadrul proiectului LIFE for Bear. În ceea ce priveşte nivelul de intervenţie, cota a fost stabilită la 80 de exemplare. Din acest număr vor fi scăzute toate intervenţiile realizate în baza OUG 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru specia urs brun”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, MMAP are, conform Legii 407/2006, obligaţia de a acorda nivel de intervenţie şi prevenţie anual, pentru prevenirea pagubelor şi accidentelor la speciile pentru care vânătoarea este interzisă. Nivelul prevenţiei se aprobă până cel târziu pe data de 15 mai a fiecărui an.

Observaţiile persoanelor fizice şi juridice pe marginea noului proiect de ordin pot fi transmise în termen de 30 de zile, de la data publicării.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole