Covid-19: Contra variantei Delta, trecerea prin boală ar proteja mai bine comparativ cu vaccinarea

Publicat: 20 ian. 2022, 17:00, de Puterea.ro, în ACTUALITATE , ? cititori
Covid-19: Contra variantei Delta, trecerea prin boală ar proteja mai bine comparativ cu vaccinarea

Contra variantei Delta, persoanele nevaccinate și care în prealabil au contractat Covid-19 erau mai bine protejate, comparativ cu persoanele care erau doar vaccinate, potrivit unui studiu al autorităților americane, publicat, miercuri, săptămâna aceasta. Totuși, ”vaccinarea rămâne strategia cea mai sigură” contra bolii, a subliniat Centrul de prevenire și luptă contra bolilor (CDC), care a publicat aceste date, transmite AFP și 7sur7.

În prezent, este dovedit, pe de o parte, că boala mărește riscul de complicații grave și, pe de altă parte, că vaccinurile sunt sigure și eficace.

Acest studiu a fost efectuat înainte ca dozele de rapel să fie realizate pe scară largă și înainte de apariția variantei Omicron, care acum este confirmată în peste 99% dintre cazuri noi în Statele Unite. Așadar, este posibil ca datele să fie modificate. Cu toate acestea, rezultatele oferă elemente cheie pentru o mai bună analiză a diferențelor dintre imunitatea indusă de vaccinuri și cea dobândită după trecerea prin infecție.

Varianta Delta a modificat datele

Autoritățile sanitare au studiat cazuri din statele New York și California, în perioada mai – noiembrie 2021, când, la finalul lunii iunie, varianta Delta era predominantă în SUA. În perioada de studiu, persoanele cele mai puțin protejate erau de departe cele nevaccinate și netrecute prin boală. Dar înainte de apariția variantei Delta, persoanele vaccinate care nu au făcut Covid-19 erau mai bine protejate, comparativ cu persoanele nevaccinate, dar trecute prin boală. După apariția variantei Delta, raportul s-a inversat.

Studiul a analizat, la începutul lunii octombrie, riscul de infectare cu Delta comparat cu cel pe care îl prezintă persoanele care nu au fost vaccinate sau infectate. Persoanele vaccinate (dar care nu s-au infectat niciodată) prezentau un risc de șase ori mai mic comparativ cu cele care s-au infectat – în California – și de aproximativ cinci ori mai mic, în New York. Dar acest risc era chiar mai redus în cazul persoanelor care în prealabil s-au infectat, dar nu s-au vaccinat. Analizând riscul de spitalizare, de această dată numai în California, cercetătorii au descoperit o inversare similară.

Aceasta ar putea fi pusă pe seama diferențelor de stimulare a răspunsului imunitar provocate fie de infectarea cu coronavirusul, fie de vaccin, explică CDC. Această inversare coincide cu începerea scăderii răspunsului imunitar indus de vaccinuri în cazul multor persoane, înainte de administrarea dozelor de rapel, mai adaugă autorii studiului. CDC notează că studiile asupra variantei Delta efectuate în alte țări, de asemenea, au demonstrat o protecție crescută în cazul pesoanelor trecute prin boală, vaccinate și nevaccinate, comparativ cu cele care erau doar vaccinate. Autorii studiului au subliniat, totodată, că sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili durata protecției conferite de o infecție contra fiecărei variante, inclusiv contra variantei Omicron.