Covid-19: Cum reușește coronavirusul să afecteze inima

Publicat: 11 dec. 2021, 10:45, de Magda Marincovici, în ESENȚIAL , ? cititori
Covid-19: Cum reușește coronavirusul să afecteze inima

Medicii știu acum că mulți pacienții vindecați de Covid-19 continuă să aibă dureri în zona pieptului și dificultăți de respirație. De ce?

Covid-19 este o boală respiratorie asociate cu diferite simptome de la febră și dureri de cap, la tulburări de respirație sau o senzație de presiune în zona pieptului. Pe lângă plămâni și creier, Covid-19 afectează și inima. ” Coagularea joacă un rol major”, spune Jeffrey Berger, directorul Centrului de prevenție a bolilor cardiovasculare de pe lângă NHY Langone Health (SUA), citat de National Geographic.

Formarea de cheaguri

Pe parcursul epidemiei, cercetătorii au observat că problemele cardiovasculare provocate de noul coronavirus pot să se prelungească și după vindecare, chiar în cazul pacienților asimptomatici. Un studiu publicat în revista Science Advances în luna septembrie explică faptul că virusul reușește să pătrundă în megacariocite, celule ale măduvei osoase care produc trombocite.  

Acest fenomen ar avea ca rezultat inflamarea pereților vaselor de sânge și formarea de cheaguri responsabili pentru crizele cardiace și atacuri cerebrale. De asemenea, virusul slăbește conexiunile dintre țesuturile care căptușesc vasele de sânge, făcându-le permeabile. Or, aceasta ar permite sângelui să ajungă în zone nepotrivite, în special alveolele pulmonare și țesuturile altor organe.

Un virus care provoacă o inflamare severă poate avea consecințe reziduale și după vindecare, în special în cazul persoanelor care au făcut o formă moderată spre severă de boală cu spitalizare, potrivit Jeffrey Berger.

În schimb, problemele cardiace în cazul persoanelor cu forme asimptomatice, inclusiv copiii, sunt mai îngrijorătoare.

De aceea, studiile trebuie să continue pentru a înțelege mai bine mecanismele virusului și pentru a găsi tratamente adecvate.