COVID – 19: Deținuții nu vor mai ieși la muncă din cauza pandemiei

Publicat: 10 oct. 2020, 13:30, de Ramona Feraru Kim, în ESENȚIAL , ? cititori
COVID - 19: Deținuții nu vor mai ieși la muncă din cauza pandemiei

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) anunță că trasferul deținuților între locurile de detenție și munca acestora în punctele de lucru exterioare au fost suspendate.

Aceste restricții se înscriu într-o nouă serie de măsuri stabilite de AEP în contextul înmulțirii cazurilor de infectare cu coronavirus în România.

ANP anunță că suspendă transferul deținuților între penitenciare. Persoanele aflate în detenție nu mai pot munci în punctele de lucru exterioare.

”Având în vedere creșterea numărului de infectări cu virusul SARS-CoV-2 la nivel național, responsabilitatea sistemului administrației penitenciare de a întreprinde toate măsurile necesare protejării vieții, integrității corporale și sănătății persoanelor private de libertate, a personalului angajat și a terților, precum și ca element de continuitate în conduita preventivă adoptată de la debutul pandemiei de COVID-19, Administrația Națională a Penitenciarelor dispune, începând cu data prezentei, următoarele măsuri:

„Suspendarea activității de transfer a persoanelor private de libertate între locurile de deținere, cu excepția situațiilor impuse de urgențele medicale, solicitările exprese formulate de organele judiciare, schimbarea regimului de executare (numai dacă în locul de deținere nu este organizată executarea pedepsei pentru noul regim), precum și a transferurilor din motive de siguranță”, se arată într-un comunicat de presă al ANP.

Alte măsuri anunțate de Administrația Națională a Penitenciarelor se referă la ”adaptarea scenariilor de funcționare a unităților de învățământ publice colaboratoare, în funcție de situația epidemiologică identificată pe plan local, astfel încât să se asigure continuitatea activității de instruire școlară în condițiile legii” și la ”utilizarea la capacitate maximă a sistemului de videoconferință pentru audierea persoanelor private de libertate, în detrimentul prezentării efective a acestora în fața instanțelor de judecată”.

De asemenea, reprezentanții ANP precizează că întregul personal va fi reinstruit ”cu privire la necesitatea și obligativitatea promovării unei conduite preventive inclusiv în afara orelor de program”, iar, pentru sectorul operativ, va fi reintrodus programul de lucru secvențial, în penitenciarele care se află în zone cu o rată crescută de incidență a COVID-19.

În același timp, Aministrația Națională a Penitenciarelor își propune să suplimenteze baza materială necesară gestionării riscului epidemiologic. Este vorba despre echipamentele de protecție și produsele pentru igienizare și dezinfecție. ”Sistemul dispune, în prezent, de stocuri suficiente de materiale din categoriile menționate”, se mai precizează în comunicatul citat.

”Demersurile indicate vizează, astfel, atât preîntâmpinarea înregistrării unor situații similare celor recent comunicate public (cazuri pozitive COVID-19 în rândul persoanelor custodiate), cât și susținerea efortului general depus de instituțiile responsabile cu gestionarea actualei crize sanitare”, mai menționează reprezentanții ANP.

În ceea ce privește spațiile în care pot fi tratați deținuții care prezintă forme ușoare sau medii ale COVID-19, acestea se mențin operaționale, ”Penitenciarul-Spital București-Jilava asigură conduita terapeutică necesară, printr-o permanentă colaborare cu structurile Ministerului Sănătății”, mai transmite ANP.

Amintim că, potrivit datelor ANP, în intervalul 2 – 9.10.2020, au fost înregistrate 23 de noi cazuri de infectare cu coronavirus în rândul personalului sistemului administraţiei penitenciare. Asta după ce, în perioada 25 septembrie – 1 octombrie, s-au înregistrat 14 noi cazuri de infectare cu noul coronavirus în rândul angajaților ANP.

Situația cazurilor de infectare cu coronavirus la nivel național

Potrivit datelor anunțate, vineri, de Grupul de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore, în România au fost confirmate 3.186 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, un record negativ pentru țara noastră de la debutul crizei sanitare și până acum. În acest moment, în unitățile sanitare de profil, sunt internate 8.772 de persoane testate pozitiv pentru infecția cu noul coronavirus, dintre care 613 se află în secțiile de terapie intensivă. În același timp, de joi până vineri, au fost înregistrate 52 de decese în rândul pacienților diagnosticați cu COVID-19.