Covid-19: EMA recomandă vaccinul de la Pfizer-BioNTech pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani

Publicat: 25 nov. 2021, 16:56, de Magda Marincovici, în ESENȚIAL , ? cititori
Covid-19: EMA recomandă vaccinul de la Pfizer-BioNTech pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani
coronavirus

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a recomandat  extinderea indicației pentru vaccinul Covid-19 Comirnaty la copiii cu vârste între 5 și 11 ani, precizează EMA într-un comunicat publicat joi.

CHMP va trimite recomandarea Comisiei Europene, care va emite o decizie finală.

Vaccinul Comirnaty de la BioNTech și Pfizer este deja aprobat pentru utilizare la adulți și la copiii cu vârste peste 12 ani.

În cazul copiilor între 5 și 11 ani, doza de vaccin va fi mai mică comparativ cu cea administrată la cei cu vârste de peste 12 ani (10 micrograme, față de 30 micrograme). Ca și la grupe mai mari de vârstă, și la copiii între 5 și 11 ani vaccinul se administrează sub formă de două injecții în mușchiul brațului (trei săptămâni între doze).

Studiu

Un studiu realizat pe copii cu vârste între 5 și 11 ani a arătat că răspunsul imun la Comirnaty administrat în doza mică (10 micrograme) este comparabil cu răspunsul observat la doza mare (30 micrograme) la persoane de peste 16 ani. Eficacitatea vaccinului a fost evaluată pe aproape 2.000 de copii cu vârste între 5 și 11 ani. Aceștia au primit fie vaccinul, fie placebo (injecție inactivă). Din cei 1.305 copii vaccinați, trei au dezvoltat Covid-19, comparativ cu 16 dintre cei 663 de copii care au primit placebo. Aceasta înseamnă, potrivit studiului, că vaccinul are o eficacitate de 90,7% în prevenirea bolii Covid-19 simptomatică (deși rata reală ar putea fi între 67,7% și 98,3%, se menționează în același comunicat.

Reacții adverse

În privința reacțiilor adverse, EMA transmite că acestea ”sunt similare celor de la persoanele cu vârste de 12 ani și peste”, constând în ”durere la locul injectării, oboseală, dureri de cap, roșeață și umflare la locul injecției, dureri musculare, frisoane”.

Aceste efecte sunt, de obicei, ușoare sau moderate și se ameliorează după câteva zile de la vaccinare, mai anunță EMA.