Covid-19: Medicii infecționiști anunță valul al șaselea și vorbesc despre conviețuirea cu coronavirusul

Publicat: 01 iul. 2022, 14:15, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Covid-19: Medicii infecționiști anunță valul al șaselea și vorbesc despre conviețuirea cu coronavirusul
Adrian Streinu Cercel

Prof dr. Adrian Streinu-Cercel spune că  suntem în debutul valului al șaselea de Covid-19, predominante fiind subvariantele Omicron. ”Creșterea numărului de cazuri este vizibilă la toate categoriile de vârstă inclusiv la copii”, precizează prof. dr. Streinu-Cercel.

Potrivit doctorului Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național pentru Boli Infecțioase ”Matei Balș”, acesta este ”un val care  vine în etapa de conviețuire”.

Cei doi specialiști recomandă prudență, întrucât pandemia nu s-a sfârșit și trebuie să ne protejăm astfel încât să conviețuim cu acest coronavirus

” Partea prudentă se referă la faptul că oamenii care, sunt în vârstă, au boli cronice, din păcate, se pot infecta și pot într-o oarecare măsură să facă și forme severe. Aici discutăm despre vaccinare, discutăm despre lucrurile pe care le putem face. Nu vorbim despre măsuri restrictive, vorbim despre o prudență pe care trebuie să o avem mai mult poate decât în lunile trecute când era o situație mai bună”, explică  doctorul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului ”Matei Balș”.

Specialiștii în boli infecțioase se așteaptă la o creștere a presiunii pe personalul medical și spitale. Este vorba despre persoanele testate pozitiv cu risc mare care au nevoie de spitalizare și de copii. În privința copiilor, majoritatea sunt spitalizați, deoarece, chiar dacă fac forme ușoare, evoluția este imprevizibilă și au nevoie de monitorizare în spital.

În aceste condiții, apare problema locurilor în spital. Referindu-se concret  dr. Marinescu a subliniat faptul că la Institutul ”Matei Balș” sunt aduși toți copiii cu infecție cu Sars-Cov-2 din București și din județele limitrofe. Iar în cazul copiilor, ei sunt spitalizați împreună cu unul dintre părinți.

Dr. Marinescu subliniază faptul că, în prezent, sunt mai multe infectări, că numărul lor poate crește, dar cele mai multe sunt forme ușoare și în cazul adulților nu impun spitalizare.

Prof. dr. Carmen Dorobăț, medic primar la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, este de părere că ”în toamnă, odată cu revenire din concedii și deschiderea noului an școlar, din cauza socializării și mobilității mai mari, vom înregistra o creștere semnificativă a număului persoanelor infectate”.

Toți medicii infecționiști recomandă în continuare vaccinarea și mai ales purtarea măștii de protecție în spațiile închise și aglomerate.

Situația din țara noastră se înscrie în trendul general, observat în majoritatea țărilor europene.