Covid-19. Pfizer, AstraZeneca, Moderna – care generează mai mulți anticorpi?

În acest an, s-au efectuat numeroase studii pentru a evalua care vaccin contra Covid-19 generează mai mulți anticorpi. Studiile au observat diferențe între vaccinurile contra Covid-19 și au oferit și o serie de explicații pentru acestea.  

În luna iulie anul acesta, un studiu britanic observa o eficacitate de 88% în cazul vaccinului Pfizer contra variantei Delta și de 67% cu AstraZeneca.

Un alt studiu venea cu rezultate diferite și afirma că Moderna ar fi de două ori mai eficace comparativ cu Pfizer.

Într-un studiu recent, publicat în revista Cell Host, cercetătorii au comparat eficacitatea a patru vaccinuri: Pfizer, AstraZeneca, Sputnik V (vaccin rusesc) și Sinopharm (vaccin chinezesc), scrie Futura Sante.

Cercetătorii au analizat rata anticorpilor cu ajutorul eșantioanelor prelevate de la pacienți vaccinați în Mongolia în perioada 3 iulie și 7 iulie 2021 (data când în această țară  predominantă era varianta Alpha). Rezultatul arată că vaccinul Pfizer asigură rata anticorpilor imunizanți cea mai mare, urmat de AstraZeneca, Sputnik și Sinopharm.

Totuși, acest studiu vine cu observații limitate în timp și nu oferă informații privitoare la evoluția pe termen lung.

Explicații pentru diferențe

Mai mulți factori pot să explice aceste diferențe. În primul rând este vorba de tehnologia folosită: Pfizer este un vaccin ARN, AstraZeneca și Sputnik folosesc un vector adenovirus modificat și Sinopharm funcționează pornind de la virusul SARS-CoV-2 inactivat.

De asemenea, și cantitatea de ser poate juca un rol în această diferență, ca și intervalul între fiecare doză.

Un alt studiu realizat în luna august venea cu dovezi potrivit cărora eficacitatea vaccinului Pfizer pentru prevenirea infecțiilor scade mai rapid comparativ cu vaccinul AstraZeneca.

Conform unui studiu sud-coreean, o schemă de vaccinare cu o doză AstraZeneca urmată de o a doua doză cu Pfizer/BioNTech ar multiplica de șase ori nivelul anticorpilor, comparativ cu două doze AstraZeneca.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Atac cu 130 de rachete în Tel Aviv. Ambasadorul Israelului în...

Ploaie de rachete lansate din Fâşia Gaza spre metropola israeliană Tel Aviv. Mişcarea islamistă Hamas a anunţat marţi seara că a lansat 130 de...

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...