Covid-19: Primele rezultate promițătoare ale unui vaccin sub formă de spray nazal, realizat în Germania

Cercetătorii germani au pus la punct un nou vaccin anti-Covid viu atenuat, considerat mai eficient comparativ cu vaccinurile existente. Primele rezultate pe animale sunt concludente, ele urmând a fi confirmate de primele teste clinice pe oameni, transmite Science et Avenir. 

O mare parte a populației europene este vaccinată contra Covid-19, dar epidemia încă este activă și virusul continuă să găsească noi gazde. Deci chiar trei doze cu actualele vaccinuri contra Covid par să nu fie suficiente. Totuși, de ce?

Science et Avenir susține că vaccinurile contra Covid disponibile până acum– vaccinurile ARN mesager (Pfizer și Moderna) și vaccinurile pe bază de adenovirus (AstraZeneca, Janssen) –  au fost realizate într-un timp record pentru a fi o barieră în calea contaminării exponențiale și, deci, incontrolabile a  populației. Chiar dacă stopează evoluția gravă a infecției, totuși cele două tipuri de vaccinuri nu pot împiedica virusul să pătrundă în organism.

Se cunoaște calea de pătrundere a virusului în organism: mucoasele căilor respiratorii.

Un grup de cercetători de la Universitatea din Berlin, de la Centrul Max Delbruck de medicină moleculară și de la un spitalul universitar au reușit să realizeze un vaccin sub formă de spray nazal, care  blochează infecția chiar la locul unde se produce. Ei au pornit de la faptul că actualele vaccinuri sunt injectate în mușchi, ceea ce permite declanșarea unei reacții imunitare sistemice în sânge. Dar este clar că acțiunea vaccinurilor anti-Covid existente este foarte limitată la nivelul mucoaselor căilor respiratorii, adică tocmai în zona țesuturilor care sunt primele afectate de virus.

Echipă de cercetători germani a anunțat recent primele rezultate extrem de concludente privitoare la acest vaccin administrat nazal. Mai mult acest tip de vaccin ar imuniza mult mai bine împotriva Covid-19 comparativ cu vaccinurile existente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...