Covid-19. Tratamente promițătoare, așteptate în 2022

Publicat: 16 nov. 2021, 16:32, de Magda Marincovici, în ESENȚIAL , ? cititori
Covid-19. Tratamente promițătoare, așteptate în 2022

Mai multe medicamente care sunt în prezent testate vor intra pe piață la sfârșitul acestui an sau la începutul anului 2022, concepute pentru a preveni sau a reduce numărul spitalizărilor și al deceselor din cauza Covid-19.

În prezent, pentru problemele respiratorii ale pacienților severi se administrează oxigenoterapie și corticoide.

Tratamentele vizează combaterea virusului pe două paliere. Primul palier: virusul se multiplică în organism după infectare și de aici nevoia de a stopa progresia acestuia. Al doilea palier: ”furtuna de citokine”, puseu inflamatoriu brutal care este la originea degradării severe a stării de sănătate a pacienților, și apariția sindromului de insuficiență respiratorie acută. Tratamentele au ca scop evitarea sau limitarea formelor severe și a deceselor.

Până acum nu există o moleculă minune. Dar există și chiar foarte aproape de noi molecule dătătoare de speranță.

Molnupavir (Merck), antiviral oral

Acest antiviral prezintă câteva avantaje: se administrează oral sub formă de pastilă imediat după un test pozitiv Covid-19, nu este nevoie de spitalizare, blochează replicarea virusului și reduce încărcătura virală, diminuând riscul de contagiune. Singurul inconvenient: efect mutagen.

Testele clinice de fază 3 sunt în curs de derulare și vor permite verificarea toleranței acestui tratament. Primele rezultate indică o reducere la jumătate a riscurilor de deces sau de spitalizare.

Paxlovid (Pfizer), o altă pilulă antivirală

Potrivit unui comunicat al companiei producătoare, medicamentul ar avea o eficacitate de 89% în privința reducerii spitalizărilor și deceselor în cazul adulților cu risc major de a face forme grave de boală. Compania producătoare trebuie să prezinte rezultatele testelor Agenției americane a medicamentelor (FDA) în cel mai scurt timp.

Ronapreve (Roche), tratament cu anticorpi monoclonali în curs de utilizare

Acest medicament conceput de compania Regeneron în parteneriat cu Roche, asociază doi anticorpi monoclonali (casirivimab și imdevimab), capabili să țintească proteina spike, poarta de intrare a virusului în celulele noastre. Acest tratament, administrat imediat după infectare, s-a dovedit eficace  prin evitarea agravării simptomelor și întărirea imunității.  

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat recent că a aprobat folosirea tratamentului Ronapreve, la adulți și adolescenți (cu vârste de peste 12 ani și o greutate de cel puțin 40 de kg), care nu au nevoie de oxigen suplimentar și care prezintă risc de dezvoltare a unei forme severe. Tratamentul este injectabil și necesită supraveghere într-un spital. În plus, costul unei doze este de 1.700 de euro. În cazul în care s-ar observa o mutație a proteinei spike, tratamentul n-ar mai fi eficace.

Regkirona, un alt tratament cu anticorpi monoclonali

Regkirona sau Regdanvimab este deja pe piață în Coreea de Sud. Tratamentul, conceput de societatea sud-coreeană Celltrion, este destinat pacienților care nu au nevoie de oxigen suplimentar și care prezintă riscuri de a dezvolta forme grave.

Ideea anticorpilor de sinteză este de a selecta anticorpi naturali și de a-i reproduce artificial pentru a fi administrați într-un tratament perfuzabil. Tratamentul este aprobat de EMA. Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate, a declarat, în momentul apariției acestui tratament, că reprezintă o ”etapă importantă”.

AZD7442, tratament preventiv de la AstraZeneka

Este vorba de un alt tratament preventiv, bazat pe anticorpi monoclonali. La pacienții non-spitalizați și care fac obiectul simptomelor bolii, după șapte zile de la administrarea tratamentului printr-o injecție intramusculară s-a observat o reducere cu 50% a riscului de forme grave sau de deces, comparativ cu pacienții placebo.

Xav-19, un alt anti-inflamator promițător

Și acest medicament se bazează pe anticorpi policlonali, produs de compania Xenothera. El este destinat prevenirii formelor severe de boală, calmând puseele inflamatorii. Scopul acestui tratament este de a reduce numărul pacienților tratați în secțiile ATI. Tratamentul este în stadiul testelor clinice de fază 2 și spre finalul anului se așteaptă rezultatele pentru o eventuală punere pe piață în 2022.

În prezent, cu efect anti-inflamator se folosește și tocilizumab, tratament injectabil pacienților cu forme severe de Covid, la care există o activare excesivă a inflamației (furtuna de citokine).

Octofen, tratament supozitor

Clofocol, un antibiotic vechi, studiat de Institutul Pasteur , ar putea să contribuie la limitarea formelor grave. Medicamentul este analizat în cadrul unui proiect și se așteaptă confirmarea beneficiilor, mai ales că se administrează simplu sub forma unui supozitor.