Covid-19: Un vaccin nazal care ar putea bloca transmiterea virusului și ar fi eficace contra tuturor variantelor

O echipă franceză de la Universitatea Tours aduce în prim plan un nou vaccina contra SARS-COV-2, care ar permite blocarea contagiozității acestuia. Este vorba de un vaccin sub forma unui spray nazal. Autorizarea de punere pe piață este estimată pentru sfârșitul lui 2023, începutul lui 2024, anunță presa franceză.

Testele preclinice au fost efectuate în laborator pe rozătoare (hamsteri și șoareci). Schema de administrare constă în două instilații pe cale nazală la un interval de trei săptămâni una de alta. Vaccinul permite declanșarea unui răspuns imunitar, dar și neutralizarea virusului. Acesta este elementul de noutate al vaccinului suprimarea transmiterii virusului de la o persoană la alta. Avantajul este dublu: virusul încetează să se mai răspândească; prin reducerea circulației virusului scade riscul de apariție a unor noi variante virale.  

Testele pe oameni ar trebui să înceapă în al doilea trimestru al acestui an.

Vaccinul conține proteine virale nespuse mutației, ceea ce îl face eficace contra tuturor variantelor de coronavirus. Acest vaccin declanșează o imunitate de tip celular și nu doar umoral. În timp ce vaccinurile actuale stimulează prodcția de anticorpi (imunitate umorală), acest vaccin activează în plus limfocitele T (imunitate celulară).

Ultimele teste arată că vaccinul este eficace contra variantei Delta a coronavirusului. În privința variantei Omicron, echipa de cercetători nu este încă în măsură să se pronunțe, deși rezultatele preliminare sunt încurajatoare.

Și nu sunt singurele atuuri ale acestui nou vaccin. El se bazează pe proteine virale și nu folosește tehnologii ARNm. De asemenea, prezintă avantajul că poate fi păstrat la temperaturi între 4 și 20 de grade Celsius.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole