Covid-19: Un val de toamnă? O creștere a numărului de cazuri DA. NU și a formelor grave

În perioada următoare ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri de Covid-19, dar nu la forme grave, care să impună asistență medicală în terapie intensivă, au declarat pentru Puterea.ro dr. Carmen Dorobăț (Spitalul de Boli Infecțioase Iași) și dr. Voichița Lăzureanu (Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara).

De asemenea, și dr. Dorobăț, și dr. Lăzureanu, și dr. Adrian Marinescu atrag atenția că, pe lângă tulpina Omicron, circulă și alte virusuri specifice sezonului rece, în special virusurile gripale.

La Timișoara

Dr. Voichița Lăzureanu, medic primar boli infecțioase, spune că ”odată cu sezonul rece s-ar putea să avem o creștere, dar nu un val asemenea celor precedente. În prezent, se observă o creștere ușoară a numărului de cazuri de infecție cu Sars-Cov-2, dar nu și a formelor grave de Covid-19.

Avem multe prezentări la spital, dar nu necesită spitalizare. În privința unor noi variante ale coronavirusului, acestea nu sunt excluse. Faptul că aproximativ 40% din populație s-a vaccinat, că mulți au trecut prin boală a creat un anumit grad de  protecție”.

La Iași

”Deocamdată nu sunt indicii privitoare la o creștere semnificativă a numărului de cazuri. În plus, se pare că tulpina Omicron nu s-a schimbat”, subliniază prof. dr. Carmen Dorobaț, medic primar boli infecțioase.

La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași la ATI sunt 2-3 pacienți cu Covid,19. Dar prof. Dorobaț subliniază că, în sezonul rece, în paralel cu Sars-Cov-2, mai circulă și virusurile gripale, adenovirusurile etc.

La București

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, spune că, în prezent, suntem într-o ”conviețuire cu Omicron și subvariantele lui care dau în mare parte forme ușoare”. Dar, în continuare, trebuie ținut seama că pacienții cu boli cronice neglijate, cei supraponderali, persoanele în vârstă cu sistemul imunitar fragil sunt categorii cu risc de insuficiență respiratorie, care pot avea nevoie aport suplimentar de oxigen.

Chiar dacă va fi o creștere a prezentărilor la camerele de gardă și a celor diagnosticați cu Covid-19, totuși procentul celor cu forme grave va fi mult mai mic, consideră  dr. Marinescu.

Vaccinarea, întărirea sistemului imunitar și respectarea regulilor de bun simț (spălarea pe mâini, masca de protecție, evitarea spațiilor închise și neaerisite etc.) sunt recomandările transmise de cei trei specialiști celor care doresc să se protejeze de aceste virusuri.

În alte țări

Totuși, în această perioadă, în Anglia, Franța, Belgia se vorbește despre un nou val Covid. Potrivit BBC, infecțiile cu Covid în Marea Britanie sunt în creștere și au depășit peste un milion, potrivit estimărilor oficiale.

Dar nu există nicio dovadă clară a începerii unui val de Covid de toamnă, spune Oficiul Național de Statistică (ONS).

Presa din Belgia consemnează că ”din nou sunt peste 100 de spitalizări zilnic” cu Covid, inclusiv la terapie intensivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole