Covid-19: Unde și cum puteți raporta dacă aveți reacții adverse la vaccinuri

Potrivit Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), vaccinurile COVID-19 fac obiectul unor monitorizări suplimentare. Conform aceleiași surse, „prin raportarea reacțiilor adverse post-imunizare este posibilă identificarea rapidă de noi informații referitoare la siguranță”.

Potrivit site-ului ANMDMR – anm.ro, pacienții/persoanele vaccinate și profesioniștii din domeniul sănătății sunt rugați să completeze formularele de raportare cu date cât mai complete disponibile la momentul raportării (ex. denumire vaccin, număr lot, data vaccinare – prima doză/a doua doză etc.).
Mai multe informații despre vaccinul administrat sunt disponibile în adeverința de vaccinare. Modalitatea de raportare poate fi făcută atât on-line, cât și prin modalitățile clasice de raportare – completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență si Managementul Riscului. În plus, puteți consula și Baza europeană de date privind rapoartele despre presupusele reacții adverse la medicamente https://www.adrreports.eu/ro/ unde puteți găsi următoarele. „NEW! Pentru a consulta rapoartele pentru vaccinurile COVID-19, urmaţi acest link, apoi daţi click pe litera ‘C’ şi derulaţi în jos pậnặ la „COVID-19”.

Pentru a veni în sprijinul publicului, în ceea ce privește modalitatea de raportare a reacțiilor adverse post-vaccinale, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a emis o Instrucțiune în februarie 2021, care reglementează Cerințele referitoare la modalitățile de raportare a reacțiilor adverse apărute după administrarea vaccinului împotriva COVID-19.

Astfel, în incinta centrelor de vaccinare, persoanele au acces la mai multe informații legate de posibilele reacții adverse post-vaccinale, precum și la modalitățile de raportare a acestora. Totodată, în centrele de vaccinare, este disponibilă în locuri vizibile, fișa de raportare a reacțiilor adverse centralizate de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). Fișa se poate descărca și de pe www.anm.ro.

Pe vaccinare-covid.gov.ro se reamintește opiniei publice că reacțiile adverse pot fi raportate către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) și online prin accesarea linkului https://covid19.anm.ro/ sau/și prin scanarea codurilor QR.

QR-codurile regăsite pe aceste fișe sunt funcționale și permit raportarea eventualelor simptome post-vaccinale, prin scanare:

De asemenea, persoanele vaccinate vor putea transmite fișa completată și prin poștă, fax sau e-mail către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), la adresa: Str. Mr. Ștefan Sănătescu nr. 48, Sector 1, 011478, București, România; Fax: +40 21 316 34 97; E-mail: RA.vaccinare.covid@anm.ro).

Descarcă PDF pentru raportarea unei reacții adverse COVID-19

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...