Covid-19: Valul de vară în toată Europa

În multe țări europene, inclusiv în țara noastră, se observă o accelerare a contaminărilor Covid-19, din fericire nu și a cazurilor grave și deceselor.

Potrivit AFP, prima afectată, Portugalia se confruntă cu o creștere semnificativă a numărului de cazuri noi, care a atins un vârf la începutul lunii iunie cu aproape 30.000 de cazuri zilnic. Valul a început să bată în retragere.

În Regatul Unit, infecțiile zilnice sunt la cel mai mare nivel consemnat la începutul pandemiei.

Și Italia a confirmat 30.526 de noi cazuri în 24 de ore (sâmbătă, duminică), o creștere cu 63,4%  în 7 zile , potrivit ultimului raport al Ministerului italian al Sănătății.

În Germania, s-au raportat aproximativ 90.000 de cazuri pe zi, ministrul Sănătății recomandând persoanelor vulnerabile să facă a patra doză de vaccin și purtarea măștii în spațiile închise.

În Franța, în ultimele zece zile, s-a accelarat circulația virusului, cu 44.000 de cazuri în medie pe șapte zile.

Acest nou val se explică prin cumularea a două cauze, explică pentru AFP Mircea T. Sofonea, lector epidemiolog la Universitatea din Montpellier. Pe de o parte, este un declin imunitar, adică ”protecția conferită de infecție sau doza de vaccin scade în timp”. Pe de altă parte, completează epidemiologul Sofonea, apariția noilor subvariante ale Omicron, BA.4 și mai ales BA.5, care se răspândesc cu atât mai rapid cu cât par să beneficieze de un avantaj dublu: de a fi mai contagioase și de reuși să depășească sistemul imunitar.

”Ne confruntăm cu o evoluție continuă a virusului care întâlnește persoane care au deja anticorpi – pentru că au fost infectate anterior sau vaccinate – și care trebuie să aibă un avantaj în evitarea bolii”, spune la rândul său Olivier Schwartz, directorul unității Virus și Imunitate din cadrul Institutului Pasteur.

BA.5, și într-o mai mică măsură BA.4, este pe punctul de a se răspândi în Europa, adaugă acesta. Or, datele epidemiologice arată că el este cu 10% mai contagios ca BA.2, ceea ce este motivul pentru care el se răspândește rapid.

În privința severității lui BA.5 ”este prematur să ne pronunțăm, în absența datelor clinice ferm stabilite”, spune dr. Schwartz.

Vigilență

Centrul european pentru prevenția și controlul bolilor (ECDC) a concluzionat, la jumătatea lunii iunie, că, pe baza datelor încă limitate, ”nu este nicio dovadă că BA.4 și BA.5 să fie asociate cu o gravitate crescută de infecție comparativ cu subvariantele în circulație BA.1 și BA.2”.

Totuși, ECDC semnalează că o creștere globală a cazurilor de Covid-19 poate să ducă la o mărire a numărului spitalizărilor, a celor internați în secțiile de terapie intensivă și chiar a deceselor.

Din fericire, populația europeană în ansamblul ei beneficiază de o imunitate conferită de vaccinuri și de trecerea prin boală. Ceea ce ar trebui să limiteze spitalizările și formele grave de boală.

ECDC a cerut țărilor europene ”să rămână vigilente”, prin sistemele de testare și supraveghere. În perspectiva unor noi valuri, se așteaptă să fie necesare doze suplimentare de rapel pentru categoriile de persoane cu risc crescut de boală severă, estimează ECDC.

În unele țări europene deja au fost anunțate o serie de măsuri. În Italia, de la jumătatea lunii iunie și până la 30 septembrie, masca FFP2 este obligatorie în transportul public (excepție avioanele). De altfel, ministrul italian al Sănătății Roberto Speranza, în prezent pozitiv, recomandă al doilea rapel al vaccinului anti-Covid.

Președintele german al Asociației Medicale Mondiale, Frank Ulrich Montgomery, a pledat pentru masca de protecție, vaccinarea și limitarea contactelor.

Mască, evitarea zonelor aglomerate, vaccinare

Și în România,  Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, recomandă purtarea măștii și evitarea zonelor foarte aglomerate.

„Singura măsură aplicabilă este să ne protejăm fiecare așa cum este mai bine, în sensul evitării totuși a zonelor foarte aglomerate sau chia rprin utilizarea măștii în interior, acolo unde este o foarte mare densitate de oameni sau unde stăm un timp îndelungat, dar lucrul ăsta rămâne o decizie individuală”.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar infecționist, director medical al  Institutului „Matei Balș”, subliniază că numărul celor spitalizați este redus, dar recomandă prudență, deoarece ”pandemia nu s-a încheiat”.

„Din fericire, procentul celor care au nevoie de spitalizare este foarte mic. Dacă rămânem în această etapă de convieţuire, aşa cum cred că se va întâmpla, atunci nu va fi o problemă reală. Prudenţă trebuie să existe. Pandemia nu s-a încheiat, chiar dacă suntem către finalul ei. Pot fi creşteri şi spitalele trebuie să ia în calcul că trebuie să vadă deopotrivă patologie COVID, chiar dacă sunt mai mulţi pacienţi, şi patologie, şi pacienţii care nu sunt cu infecţie cu SARS-CoV- 2”.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Statul își vinde pe nimic partea din UM Drăgășani, deținută până...

Guvernul adoptă azi o Hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului pe anul...

Romgaz, compania statului, ignoră cu bună știință deciziile instanțelor de judecată

La nivelul SNGN ROMGAZ SA Sucursala Târgu Mureș nu au fost respectate deciziile emise atât de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, cât și...