Covid-19: „Varianta BA.5, cea mai rea versiune a virusului” , spune un profesor din SUA

Publicat: 12 iul. 2022, 11:14, de Magda Marincovici, în ESENȚIAL , ? cititori
Covid-19: „Varianta BA.5, cea mai rea versiune a virusului” , spune un profesor din SUA
Omicron

Eric Topol, profesor de medicină moleculară la Scripps Research Translational Institute din SUA, citat de Washington Post, spune că varianta BA.5 a Omicron ”este cea mai rea versiune a virusului pe care am văzut-o”.

Varianta BA.5 pare să fie cea mai ”performantă” versiune care se diferențiază mult de coronavirusul original din Wuhan.

La întrebarea ce este BA.5, un răspuns îl dă Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, redat de Washington Post.

”Aceasta este cea mai recentă subvariantă a lui Omicron, care a luat cu asalt planeta la sfârșitul anului trecut și a provocat un val uriaș de infecție. În prezent, BA.5 și o variantă strâns înrudită, BA.4, reprezintă aproximativ 70% din toate infecțiile din Statele Unite, conform estimărilor CDC, bazate parțial pe modele. Acești doi nou-veniți elimină o variantă anterioară, BA.2”.

Potrivit prof. Topol, BA.5 „este cea mai rea versiune a virusului pe care am văzut-o”, fiind diferită total de precedentele mai ales prin capacitata de a ocoli barierele imunitare. Ceea ce dovedește necesitatea de adaptare a vaccinurilor contra Coid-19.

Nevoia de vaccinuri de ultimă generație

”Cea mai mare nevoie este de vaccinuri de ultimă generație”, care să ofere o  protecție cu spectru mai larg și mai durabilă (cu imunitate de lungă durată) pentru a reduce capacitatea de transmitere a virusului, mai scrie publicația.

În acest sens, există un efort major de cercetare în curs pentru a realiza aceste vaccinuri, deși nu sunt precizate termene când este posibilă ieșirea acestora pe piață.