Covid. Anticorpii monoclonali, terapie preventivă pentru persoanele cu sistem imunitar compromis

Publicat: 08 nov. 2021, 11:52, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Covid. Anticorpii monoclonali, terapie preventivă pentru persoanele cu sistem imunitar compromis

Anticorpii monoclonali ar putea fi administrați preventiv, de rutină persoanelor cu sistem imunitar compromis (bolnave de cancer, cu afecțiuni autoimune, cu transplant) înainte de expunere la coronavirus, transmite NBC Health.

Chiar dacă valul Delta Covid bate în retragere în SUA, totuși milioane de americani cu sistemul imunitar compromis sunt îngrijorați. Potrivit studiilor, o parte dintre aceste persoane cu sistemul imunitar compromis rămân extrem de vulnerabile în fața Covid, chiar și după trei sau patru doze de vaccin.

Este vorba despre persoane cu cancer, boli autoimune sau transplant de organe pentru care revenirea la o oarecare normalitate constă în administrarea periodică de injecții cu anticorpi monoclonali cu acțiune prelungită. Cercetările arată că această soluție ar putea oferi o protecție substanțială contra Covid-19 în cazul în care vaccinul nu reușește acest lucru.

Food and Drug Administration ar putea autoriza în curând, în regim de urgență, folosirea anticorpilor monoclonali de la producătorul Regeneron pentru ceea ce este cunoscut sub numele de profilaxie pre-expunere – PrEP – împotriva Covid-19. Dacă FDA își va da acordul, PrEP ar putea fi administrată ca un set de injecții la o lună până la trei luni înainte de potențiala expunere la coronavirus.

Probleme

Dar cât de accesibilă este o astfel de terapie preventivă pentru cei aproximativ 3% dintre americanii care au un sistem imunitar compromis?

Pot fi probleme de asigurare a stocurilor necesare în condițiile folosirii unii anticorpi sunt folosiți și pentru PrEP, și pentru tratamentul anti Covid-19. În aceest sens, Inga Lennes, vicepreședinte în îngrijirea ambulatorie la Spitalul General Massachusetts din Boston, spune că ea ar fi ”atentă la potențialele probleme de aprovizionare”.

Pe de altă parte, PrEP pe bază de anticorpi nu ar trebui administrată prin perfuzii intravenoase, manevră consumatoare de timp și care presupune personal calificat, ci injectabilă în mușchi sau sub piele. În prezent, se înregistrează o lipsă de asistente medicale, iar cele existente ar fi solicitate suplimentar pentru administrarea periodică a PrEP.

„Am găsi o modalitate de a oferi PrEP pacienților noștri cei mai vulnerabili care au mare nevoie de ea”, spune  dr. Marshal Lyon, de la Facultatea de Medicină a Universității Emory. „Cu toate acestea, personalul este o problemă uriașă în acest moment”, subliniază acesta.

Limitare

În continuare, specialiștii în boli infecțioase precizează că anticorpii monoclonali nu ar trebui folosiți ca alternativă la vaccinare.

În opinia acestora, utilizarea terapiilor PrEp ar trebui limitată strict în cazul persoanelor la care vaccinul nu generează un răspuns imun adecvat.