Covid: Bruxelles-ul analizează achiziționarea celor două pastile antivirale, Paxlovid și Molnupiravir
Comisia Europeană ”explorează intens” achiziționarea în comun a noilor pastile antivirale, care pot fi folosite ca tratament la domiciliu contra Covid în forme ușoare și moderate. În prezent, unele țări din Uniunea Europeană au avansat propriile acorduri, transmite Euronews.
Cele două pastile, Paxlovid de la Pfizer și Molnupiravir de la Merck (cunoscut sub numele de Lagevrio), au fost prezentate ca fiind revoluționare în lupta contra coronavirusului. Ele previn multiplicarea virusului și reduc severitatea bolii.
Recomandările EMA
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a emis deja recomandări oficiale privind utilizarea ambelor tratamente: pastilele trebuie luate de două ori pe zi de către pacienții adulți confirmați cu Covid-19 cât mai curând după testul pozitiv, respectiv în termen de cinci zile de la debutul simptomelor.
Recomandările EMA nu echivalează cu o autorizație de introducere pe piață, care este rezultatul unei revizuiri continue. Totuși, recomandările servesc drept îndrumare pentru acele țări care decid să folosească aceste medicamente ca tratament de urgență pentru a face față ratelor ridicate de infecție și decese.
Unele țări din UE, printre care Germania, Belgia, Grecia, sunt în contact cu companiile farmaceutice producătoare pentru a achiziționa noile tratamente. Germania a comandat deja un milion de doze de la Pfizer, iar Belgia intenționează să achiziționeze 10.000 de doze de la ambele companii.
Discuții exploratorii
La Bruxelles, Comisia Europeană este în ”discuții exploratorii” cu cele două companii și este pregătită să negocieze noi contracte de achiziții comune.
Un purtător de cuvânt a confirmat pentru Euronews că deocamdată nu a fost semna niciun acord.
Se așteaptă ca achiziția celor două antivirale să urmeze aceeași schemă aplicată pentru achiziționarea de vaccinuri anti Covid, când Comisia Europeană a semnat contracte cu producătorii în numele celor 27 de state membre pentru a garanta o disbribuție egală și accesibilă.
Până acum s-a constatat că pilula antivirală de la Pfizer reduce spitalizarea și decesul în cazul pacienților la risc cu aproape 90%, potrivit unui studiu realizat de compania producătoare.
În România
În legătură cu cele două tratamente, ministrul Alexandru Rafila a declarat recent:
”Sper că, spre sfârșitul acestei luni, să avem disponibile primele cantități din unul dintre cele două produse. Depinde foarte mult, însă, și de producător. Ne pregătim cu medicația antivirală pentru circa 250.000 de pacienți. Nu se găsesc în farmacie, ele vor fi gratuite și furnizate țintit acelor pacienți pentru care beneficiul este maxim și pentru care riscul de a le utiliza este mic, după evaluare”.