Covid: Cum te poți infecta cu Sars-CoV-2 în 30 de minute, dar în 5 minute

Publicat: 14 dec. 2021, 20:15, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Covid: Cum te poți infecta cu Sars-CoV-2 în 30 de minute, dar în 5 minute
covid-19, mască

Două persoane stau de vorbă. Una fără mască, nevaccinată, dar păstrând distanța. Cealaltă este infectată cu Sars-CoV-2. În 9 din 10 cazuri, interlocutorul va fi de asemenea infectat în doar cinci minute. Este concluzia unui studiu al Max Planck Institute for Dynamics and Self-Organisation, care a calculat riscul maximal de a fi infectat în mai multe situații. în care sunt implicate două persoane față în față, dintre care una infectată cu sau fără mască.

Eberhard Bodenschatz, directorul Max Planck Institute for Dynamics and Self-Organisation, mărturisește că nu se aștepta ca la o distanță de mai mulți metri, ar fi necesar de atât de puțin timp pentru ca doza de virusuri să fie inhalată.

Dar iată unul dintre scenarii conceput de echipa lui Eberhard Bodenschatz. Un infectat discută cu un neinfectat care respectă distanță de trei metri, dar nu poartă mască. Nu trebuie decât cinci minute pentru ca virusul să treacă de la o persoană la cealaltă.

Masca, o barieră eficace contra coronavirusului

Alte scenarii testate. Când cele două persoane au mască chirurgicală, riscul maximal de a se infecta este de 30% în decurs de 30 de minute. Acest risc maximal este de numai 0,4% dacă ambele persoane poartă mască FFP2. Dacă persoana neinfectată este protejată de o mască chirurgicală și se află la aproximativ 1,5 metri de cealaltă, riscul maximal de infectare este de 90% după 30 de minute de discuții. Și de 20%, după o oră de stat la vorbă în cazul purtării unei măști FFP2. De asemenea, modul cum este purtată masca influențează probabilitatea de a fi infectat. Dacă masca nu este ajustată pe conturul feței sau al nasului, riscul de a fi infectat crește cu 4%.

În concluzie, Eberhard Bodenschatz, preluat de Futura Sante, precizează că aceste sunt scenarii și că în viața reală probabilitatea de infecție poate fi diferită. Totuși, important este mesajul:  masca este o veritabilă barieră în calea virusului.