Covid. De ce Israelul își modifică total strategia anti Omicron

Guvernul israelian adoptă o nouă strategie anti-Covid bazată pe doza a patra de vaccin, pașaportul sanitar și tratamentul antiviral de la Pfizer pentru a evita noile restricții.

Aici, se poate bea o cafea la un bar, spune ironic Julien Bahloul, vechi jurnalist franco-israelian, rezident la Tel-Aviv, citat de 20 Minutes.

Obsevator de la fața locului, Bhaloul are impresia că viață începe să fie mai normală, deși în alte țări se înăspresc restricțiile. Bahloul, care locuiește în Israel de șase ani, spune că aproape nu mai sunt restricții. Totuși masca este obligatorie în spațiile închise, dar nu în exterior, permisul sanitar, la fel, dar niciodată nu este verificat, iar restaurantele, barurile, cluburile și sălile de concerte rămân deschise. Până și închiderea frontierelor a fost ridicată!

Prudență

Totuși, Israelul și-a obișnuit populația cu prudența. Și în acest sens, se bazează  pe accesul la Paxlovid, pilula dezvoltată de Pfizer care permite evitarea cazurilor grave pentru 90% dintre pacienți. Și Israelul a început să primească deja primele pastile de la Pfizer încă de la sfârșitul anului. Guvernul a dat asigurări că toți pacienții care au nevoie  vor avea acces la acest tratament precoce.

De asemenea, Guvernul se bazează și pe faptul că varianta Omicron, extrem de contagioasă, este mai puțin letală. De săptămâna trecută, guvernul a decis ca persoanele cu vârste peste 60 de ani, imunodeprimate și nevaccinate să fie la testate PCR cu prioritate. Celelalte categorii de persoane pot face teste antigenice sau autoteste.

Guvernul israelian subliniază că aceste carantinări au efecte asupra economiei, vieții cuplurilor, copiilor, sănătății mentale… El mizează pe vaccin, medicamentul Pfizer și pașaportul sanitar.

Noua strategie a generat opinii pro și contra. La început ridicarea unor restricții a fost lăudată. Dar foarte rapid, au apărut criticile. Specialiștii avertizează  că valul Omicron va dura două-trei săptămâni și se întreabă dacă guvernul va rezista sau din nou își va modifica strategia, remarcă jurnalistul Bahloul.  

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole