Covid în Europa: Valul Omicron se deplasează spre Est, unde dublează numărul cazurilor, avertizează OMS

Publicat: 16 feb. 2022, 12:31, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Covid în Europa: Valul Omicron se deplasează spre Est, unde dublează numărul cazurilor, avertizează OMS
covid-19

Numărul cazurilor de COVID-19 s-a dublat  în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Rusia și Ucraina în ultima săptămână, a avertizat, marți, Biroul european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). 

„Așa cum era de așteptat, valul Omicron se deplasează spre Est – 10 state membre estice au detectat acum această variantă”, a declarat dr. Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, într-un comunicat.

Luni, cele 53 de state membre ale OMS Europa au raportat peste 828.000 de cazuri noi, maximul pandemic de peste 2 milioane noi infecții zilnice fiind înregistrat pe 26 ianuarie.

Rusia, care a raportat 197.000 de noi cazuri de infecție cu Omicron (10 februarie), este cel mai grav afectată din Europa, cu peste 341.000 de decese.  

Dr. Kluge a subliniat că „vaccinarea rămâne cea mai bună apărare a noastră împotriva formelor severe și a decesului pentru toate variantele actuale de virus aflate în circulație” și că ratele de vaccinare în Europa de Est rămân scăzute.

„Mai puțin de 40% dintre persoanele cu vârste peste 60 de ani din Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Kârgâzstan, Ucraina și Uzbekistan și-au finalizat seria de vaccinuri împotriva COVID-19. Bulgaria, Georgia și Macedonia de Nord sunt, de asemenea, printre țările în care sub 40% dintre lucrătorii din domeniul sănătății au primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19”, a spus dr. Kluge.

Oficialul OMS a subliniat, de asemenea, că răspândirea noii variante mărește presiunea asupra sistemelor medicale, avertizând asupra unei creșteri a numărului de lucrători din domeniul sănătății infectați: de la 30.000 în decembrie la 50.000 în ianuarie.