Covid în Europa: Valul Omicron se deplasează spre Est, unde dublează numărul cazurilor, avertizează OMS

Numărul cazurilor de COVID-19 s-a dublat  în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Rusia și Ucraina în ultima săptămână, a avertizat, marți, Biroul european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). 

„Așa cum era de așteptat, valul Omicron se deplasează spre Est – 10 state membre estice au detectat acum această variantă”, a declarat dr. Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, într-un comunicat.

Luni, cele 53 de state membre ale OMS Europa au raportat peste 828.000 de cazuri noi, maximul pandemic de peste 2 milioane noi infecții zilnice fiind înregistrat pe 26 ianuarie.

Rusia, care a raportat 197.000 de noi cazuri de infecție cu Omicron (10 februarie), este cel mai grav afectată din Europa, cu peste 341.000 de decese.  

Dr. Kluge a subliniat că „vaccinarea rămâne cea mai bună apărare a noastră împotriva formelor severe și a decesului pentru toate variantele actuale de virus aflate în circulație” și că ratele de vaccinare în Europa de Est rămân scăzute.

„Mai puțin de 40% dintre persoanele cu vârste peste 60 de ani din Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Kârgâzstan, Ucraina și Uzbekistan și-au finalizat seria de vaccinuri împotriva COVID-19. Bulgaria, Georgia și Macedonia de Nord sunt, de asemenea, printre țările în care sub 40% dintre lucrătorii din domeniul sănătății au primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19”, a spus dr. Kluge.

Oficialul OMS a subliniat, de asemenea, că răspândirea noii variante mărește presiunea asupra sistemelor medicale, avertizând asupra unei creșteri a numărului de lucrători din domeniul sănătății infectați: de la 30.000 în decembrie la 50.000 în ianuarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Cum poți împiedica urmărirea telefonului mobil

Preocupările legate de confidențialitate și securitate devin o prioritate. Pe piața online și nu numai, există multe capcane în care poți pica dacă nu...